FinansBureauet

Ro om boligskatten

Med regeringens længe ventede udspil til en ny boligbeskatning, er der nu udsigt til ro om boligskatten. Det vurderer RealMæglerne Holding A/S.

Forventningens glæde er altid den største. Og så måske alligevel ikke. For boligmarkedets glæde over regeringens udspil til en ny boligbeskatning burde være til at føle på.  Og forventningerne var ikke specielt høje, da aktørerne på boligmarkedet i en rum tid havde frygtet, at det politiske udspil ville lægge skattestoppet i graven.

Frygten for det ukendte har det seneste stykke tid fået mange til at tøve med at underskrive en købsaftale, men nu kan kuglepennen roligt findes frem igen. ”Vi overgår til et system med faste takster, som er lavere end de nuværende og tilmed på et beskatningsgrundlag med en indbygget rabat på 20 procent, og hvor den samlede beskatning ifølge regeringen bliver lavere. På den baggrund kan vi ikke tillade os at være utilfredse med dagens udspil”, fortæller CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.

Ifølge de nye regler forventes ejendomsværdiskatten for ejerboliger med en værdi under 6 millioner kroner fra 2021 at blive sat ned fra 1 procent ned til 0,6 procent af ejendomsværdien, mens beskatningsprocenten bliver på 1 procent for ejerboliger med en værdi herover. Men da regeringen samtidig, ud fra et forsigtighedsprincip, sætter beskatningsgrundlaget 20 procent lavere end vurderingsgrundlaget, vil det reelt sige, at alle boliger med en værdi på under 7,5 millioner kroner vil havne på den lave sats. I skrivende stund svarer det til, at mere end 98 procent af alle boliger til salg vil have udsigt til den lave sats.

Samtidig garanteres det, at ingen boligejere frem til år 2021 vil opleve højere boligskatter end under de nuværende regler. For de boligejere som måtte blive ramt af øgede boligskatter efter 2021, vil der være mulighed for at indefryse de stigninger, som måtte ligge udover den almindelige lønudvikling. Det gælder både for nuværende såvel som kommende boligejere. ”Hvad der sker efter år 2021, og hvilke overgangsordninger der måtte komme, er helt sikkert nogle af de ting, som der vil blive forhandlet politisk om den kommende tid, så det er for tidligt at forholde sig til det endnu”, forklarer CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.

Lidt malurt i bægeret er der ved udsigten til 350.000 manuelle ejendomsvurderinger. ”Hvis man skal sige noget negativt om regeringens udspil, så skulle det være det høje antal manuelle vurderinger, der stilles i udsigt. Det synes administrativt helt ude af proportioner, og i den digitale tidsalder vi lever i, burde det kunne gøres væsentligt bedre”, udtaler CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S. 

Det er dernæst også fortsat tankevækkende, at når boliger stiger i pris, skyldes det også ofte at boligejerne, for beskattede penge, har forbedret boligerne. Det ligner lidt dobbeltbeskatning, at man først skal betale skat og når man så for beskattede midler istandsætter sin ejerbolig, skal man betale skat en gang til – og endda løbende hvert år – af forbedringerne. Her kunne Regeringen lære noget af hvordan eksempelvis mange andelsboligforeninger håndterer egne forbedringer.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce