FinansBureauet

Rentefald kan give skattesmæk

Lavere renter er en gave til boligejerne men kan også ende med at give en ubehagelig overraskelse. For når renten falder, kan du trække mindre fra på selvangivelsen, og det betyder restskatteopkrævning, hvis du ikke selv har rettet fradraget til på selvangivelsen. Det skriver Nykredit

Rentefald kan give skattesmæk

Bedst som renten ikke kunne blive lavere, faldt den igen – til glæde for danske boligejere. Men rentefaldet kan vise sig at være en blandet fornøjelse. For når renten falder, falder rentefradraget også, og det betyder restskatteopkrævning, hvis man ikke selv har rettet sit rentefradrag til på selvangivelsen.
Gælder især F5 låntagere
En låntager med F5-lån, der senest fik tilpasset renten 1. januar 2010, vil gå fra en rente på 3,33 procent til i dag 0,59 procent, hvilket svarer til et fald i renteudgiften fra 31.481 kr. per lånt million til blot 5.858 kr. Låntagers rentefradrag falder således ved årsskiftet fra 9.633 kr. per lånt million til 1.734 kr. ved en fradragsværdi på 29,6 procent.
- Hvis låntager blot betaler 5.858 kr. årligt i rente per lånt million, men forventes at have renteudgifter for mere end det femdobbelte, fordi han ikke har justeret sin forskuds-opgørelse, vil det sandsynligvis ende med et anseeligt skattesmæk, afhængig af låntagers samlede belåning, si-ger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.
Også låntagere med F3-lån risikerer skattesmæk, hvis de ikke justerer renteudgifterne på deres selvangivelse. Deres rente er faldet fra 1,52 procent til 0,40 procent.
Højere renteudgifter for F1-låntagerne
Derimod vil låntagere med F1-lån opleve, at deres renteudgifter for første gang i mange år stiger.
- Renten på F1-lån er steget i modsætning til alle andre låntyper, og det betyder, at man som F1-låntager som ik-ke vil få restskatteopkrævning på baggrund af rentefra-draget. Det er dog en ringe trøst, når årsagen er, at både bidraget og de samlede renteudgifter er steget, siger Johan Juul-Jensen.
Bidrags-og rentestigningen på F1 betyder, at lånet ikke længere er det billigste på markedet, og lånet har derfor på mange måder udspillet sin rolle, hvilket ses ved at kunderne flygter fra lånet. Således optog kun halvt så mange kunder et nyt F1-lån på Ny-kredits seneste rentetilpasningsauktion i forhold til året før. I den forbindelse skal man selvfølgelig også være opmærksom på, at ens renteudgifter vil ændre sig når man skifter låntype

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce