Registrér dine ejere eller risikér at din virksomhed bliver tvangsopløst
Siden slutningen af 2014 har selskaber skulle registrere sine direkte ejere hos Erhvervsstyrelsen. Men fordi selskaber tit ejes af et eller flere holdingselskaber, vil det ofte være disse holdingselskaber der står i ejerregistret, og ikke de reelle ejere. Det laves der om på pr. 23. maj 2017. samtidig er det sidste chance for at registrere ejerne af virksomheden. Næste stop er tvangsopløsning. Det skriver Ret & Råd Advokater
Selskaber har siden den 15. december 2014 skulle registrere sine direkte ejere i det der tidligere hed Det Offentlige Ejerregister hos Erhvervsstyrelsen. Men fordi selskaber tit ejes af et eller flere holdingselskaber, vil det ofte være disse holdingselskaber der står i ejerregistret, og man kan derfor ikke se hvilke bagvedliggende fysiske personer, der reelt ejer selskabet. Særligt ikke hvis de fysiske personer er hjemmehørende uden for landets grænser.
Registreringspligten udvides
Men nu bliver registreringspligten udvidet, så også de bagvedliggende fysiske ejere skal indgå i ejerregistret. De såkaldte ”reelle ejere”. Indførelsen af en registreringspligt for selskabers reelle ejere, sker på baggrund af skattelypakken fra december 2014 og dele af 4. hvidvaskdirektiv fra EU.
Som navnene indikerer, ønsker man med det nye ejerregister at få et større overblik over hvem der i sidste ende ejer de selskaber, der er registreret i Danmark, så man bedre kan efterforske og forebygge skattesnyd, terrorfinansiering, og hvidvask af penge, der stammer fra kriminalitet.
Hvornår skal jeg opdatere selskabets ejerforhold i det nye register?
Loven bag de nye ejerregistreringer blev vedtaget den 16. marts 2016 og træder i kraft den 23. maj 2017.
Hvilke selskaber mm. skal registrere sine reelle ejere?
De nye krav om registrering af reelle ejere gælder dels for selskaber (A/S, ApS, IvS mv.), og dels for en lang række andre erhvervsdrivende virksomheder, foreninger, fonde mv. Kravet kommer dog ikke til at gælde for børsnoterede selskaber eller for enkeltmandsvirksomheder.
Hvilke personer skal registreres?
Det skal alle fysiske personer, der direkte eller indirekte igennem holdingselskaber ejer eller kontrollerer en ”tilstrækkelig” del af selskabet. Erhvervsstyrelsen oplyser, at 25 % ejerskab eller tilsvarende stemmerettigheder indikerer, at man er reel ejer, og dermed skal registreres.
Hvordan skal registreringen ske?
Oplysningerne skal registreres og bliver offentliggjort i Erhvervsstyrelsens IT-system www.virk.dk.
Hvis den reelle ejer ikke har et dansk CPR nr., skal en kopi af den udenlandske persons pas vedlægges.
Hvad sker der hvis et selskab ikke registrerer sine reelle ejere?
Man risikerer at få en bøde, hvis man ikke registrerer et selskabs reelle ejere.
Vær desuden opmærksom på, at Erhvervsstyrelsen den 20. april 2017 har meddelt, at de selskaber der endnu ikke har fået registreret sine direkte ejere – hvilket de som nævnt skulle have gjort senest i 2014 - nu vil få en sidste advarsel, hvorefter de vil blive tvangsopløst.
Kilde: Ret & Råd Advokater