FinansBureauet

Rare Wine Invest intensiverer jagten efter falsk vin

Præcis som i urverdenen, hvor mange af de kendte luksusure hvert år forfalskes i milliontal, har de stigende priser på vin været med til at skabe en blomsterende baggårdsindustri for falske samlervine. Derfor har nordjyske Rare Wine Invest sat én af de skarpeste vindetektiver til at analysere alle de vine, som virksomheden på egne eller kundernes vegne investerer i.

Stigende efterspørgsel efter de bedste vine, der kun findes i begrænsede mængder, har gjort vin til en attraktiv vare – dels til luksusforbrug og dels som investering. Mange af de helt store vine fra bl.a. de klassificerede slotte i Frankrig opnår priser på over 100.000 kroner pr. flaske, og derfor arbejder professionelle vinfalsknere efterhånden lige så dygtigt som urkopisterne, hvor selve indpakningen efterhånden er så tro mod originalerne, at det kun er de absolut dygtigste kendere, der er i stand til at opdage forskellen mellem falsk og ægte.

Rare Wine Invest lever af at sælge og på kundernes vegne investere i vin, der enten er dyr – eller forventes at blive det. Og når kunderne i stærkt stigende omfang efterspørger vine til både 50.000 og 100.000 kroner pr. flaske, har selskabet, der er Skandinaviens største forhandler af sjældne og dyre vine, besluttet at gå metodisk og nærmest retsmedicinsk til værks for at afsløre eventuelle forsøg på at afhænde falsk vin.

Mads Duus Pedersen er ekspert i falske vine, og arbejder udelukkende med at opdage falsk vin, når han hver uge gennemanalyserer hundredvis af vine i Rare Wines afdeling for anti fraud. I jobbet har han efterhånden opbygget et arkiv på mere end 17.000 referencebilleder af ægte vine, som bruges i vurderingen af, om en given vin er forfalsket. Flaskerne undersøges som en del af processen under mikroskop i både almindeligt og ultraviolet lys, og derudover bliver alt lige fra flaskens form og størrelse til trykketeknikken på etiketten, papirkvaliteten og kapslens type sammenlignet med originalerne. Mads Duus Pedersens erfaring kombineret med den meget omfattende analyse gør, at selv den bedste efterligning bliver opdaget.

  • Filmen Sour Grapes satte i 2016 fokus på det, der på verdensplan er blevet en enorm industri. Når noget bliver tilpas samlerværdigt og dyrt, vil der altid være nogen, der forsøger at tjene penge på kopier af originalerne. Sætter man en del af sin pensionsopsparing i vin, er det derfor afgørende, at vi som investeringsrådgiver og forhandler af meget dyr og sjælden vin, med sikkerhed kan sige, at vores vine er ægte. Derfor har vi valgt at ansætte Mads Duus Pedersen, der næsten kan betegnes som vinverdenens Sherlock Holmes, siger Anders Børsen, direktør i Rare Wine Invest.

De store producenter gør i dag meget ud af at sikre deres vin mod forfalskning og snyd. Flaskerne fremstilles med særlige kendetegn, og etiketterne, som ofte designes i samarbejde med seddelpresser, laves af særligt papir, påføres vandmærker og trykkes med specielt blæk. Ikke desto mindre kan det for det utrænede og ikke mindst blotte øje være stort set umuligt at spotte en forfalsket vin – lige indtil man smager på vinen. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce