FinansBureauet

Privatinvestorerne kan få svært ved at ramme plet i 2024

Af Maxim Manturov, chefanalytiker Freedom Finance Europe, der står bag handelsplatformen Freedom24.

Da markederne allerede har indpriset en optimistisk forventning om en “blød landing” af økonomien efter renteforhøjelserne, bør investorerne passe på ikke at blive fastlåst i et scenarie, der udelukker modgang i et år med mange usikkerheder.

2024 bliver et år, hvor det bliver svært for privatinvestorerne at spå hvad aktiemarkederne kan byde på. Sjældent har usikkerhederne været så markante helt fra starten af året.

Blandt andet er der valgår i en lang række store lande, herunder USA, som kan skabe bølgeskvulp, øge risikoen for konflikter og mindske globalt samarbejde.

Frygt det værste, men gå ikke glip af det afkast, der kan komme, hvis vi faktisk får en blød landing og de geopolitiske udfordringer ikke eskalerer yderligere.

Stik mod sund fornuft, skal investorerne håbe på dårlige nøgletal fra centrale økonomier som USA. Og det har vi ikke set endnu.

Går det mindre godt for den amerikanske økonomi, vil centralbankerne formentlig sænke renterne, og det er brændstof til aktiemarkedet.

Ellers holdes renterne høje i længere tid, og så kan 2024 blive et skidt år for investorerne og sandsynligheden for recession øges.

Markederne har allerede priset en forventning om op til fem rentenedsættelser ind i kurserne, hvilket er i kontrast til centralbankernes udmeldinger om 2-3 stk, da de holdt møde i december.

Aktier i små virksomheder (small cap) kan være en value-mulighed, da prisen på dem er usædvanligt lav. Men rammer selv en mild recession, eller forbliver renterne høje i længere tid end ventet, kan den kategori stadig blive ramt negativt.

Så hvad skal privatinvestorerne stille op? 

De store usikkerheder betyder, at det er vigtigt at holde sig diversificeret. Obligationer har haft nogle dårlige år, men nu kan de give fornuftige kurs- og renteafkast med meget beskeden risiko. Har du mod på enkeltaktier, så fokusér på sektorer, som du kender. Fx har du en fordel i pharmainvestering, hvis du arbejder i pharmasektoren.

Men vigtigst af alt, så hold dit sind åbent. For markederne kan skifte retning, som renterne og de geopolitiske vinde blæser i 2024.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce