Prisniveauet på ejerlejligheder er historisk højt
Priserne på ejerlejligheder fortsætter med at stige og er i indeværende årti steget mere end 8.000 kroner pr. kvadratmeter på landsplan. I Region Hovedstaden har kvadratmeterprisen nu rundet 36.600 kroner, og stigningen siden primo 2010 lyder dermed på 13.600 kroner, viser nye nøgletal fra Boligsiden.dk.
En enkelt kvadratmeter ejerlejlighed i Danmark koster lige nu i gennemsnit 27.000 kroner. Det er uden sammenligning det højeste niveau i indeværende årti. Skruer vi tiden tilbage til primo 2010, lød prisen på knap 19.000 kroner.
Og i Region Hovedstaden, hvor stigningen har været mest eksplosiv, er der med en nuværende kvadratmeterpris på 36.600 kroner tale om en stigning i perioden på 13.600 kroner. Udregningen er baseret på Boligsidens Markedsindeks, hvor den nyeste salgsopgørelse er fra marts måned.
Netop Hovedstaden, der står for knap to tredjedele af det samlede salg af ejerlejligheder, er den primære motor i den samlede stigning på landsplan. Men også i Region Midtjylland, med Aarhus som omdrejningspunkt, er stigningen mærkbar. Her ligger priserne nu cirka 5.000 kroner over niveauet i begyndelsen af årtiet. Og i selve Aarhus kommune er der tale om en vækst på 8.500 kroner.
”I de øvrige regioner ser vi også prisstigninger på ejerlejligheder, men generelt er niveauet mere stabilt og har ikke haft de samme eksplosive udsving. Vi kan dog se, at der henover de først måneder af 2015 skete et ryk i markedet, som var tydeligst i København, men som også var gældende i eksempelvis Region Sjælland, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris alene siden da er steget 4.000 kroner. I forhold til det eksisterende niveau, er det en yderst markant stigning,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og Kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Lejligheder er dyrere end huse
Mens priserne på ejerlejligheder fortsætter med at stige, er markedet for huse mere stabilt. Prisniveauet forbliver status quo siden februar på trods af tegn på en øget salgskurve henover årets første officielle forårsmåned.
Siden samme tidspunkt sidste år er der også stor forskel på prisudviklingen for de to boligtyper. Mens prisen på en ejerlejlighed er steget 9,1 procent henover det seneste år, lyder ændringen på 5,3 procent for villaer og rækkehuse.
”Når boligtyperne ikke udvikler sig i samme hast, betyder det, at vi løbende kommer til at se flere og flere kommuner, hvor ejerlejlighedspriserne enten overhaler huspriserne eller den eksisterende prisforskel bliver større og større. Ser vi på salgspriserne for marts måned, gælder det nu, at det i gennemsnit er dyrere at købe ejerlejlighed end hus i 18 kommuner,” siger Birgit Daetz.
Det gælder kommunerne: Aarhus, Aalborg, Odense, Herning, Tårnby, Vejle, København, Esbjerg, Hillerød, Køge, Roskilde, Horsens, Næstved, Høje Taastrup, Glostrup, Kolding, Helsingør og Randers. Kommunerne er nævnt i rækkefølge efter, hvor prisforskellen er størst.