FinansBureauet

Prisfald på huse

Priserne på parcelhuse faldt med 1,2 pct. fra maj til juni, mens lejlighederne holdt skindet på næsen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen. I det sene forår/tidlige sommer bremsede boligmarkedet op. Dette bekræftes endnu en gang med dagens tal. Det er dog lidt overraskende at lejlighederne rent faktisk holdte skindet på næsen, idet man skulle forvente at netop lejlighederne er den ejendomstype, der er mest følsom i forhold til kreditopstramninger mv. Udviklingen viser imidlertid også, at det ikke er en naturlov at priserne på fast ejendom skal stige, trods relativ høj vækst, lav ledighed og lave renter. Opbremsningen er således skabt på baggrund af regulering. Det er således en kunstig skabt opbremsning, der er skabt i forhold til at gøre markedet mere robust mod et omslag i konjunkturerne.  Ser vi fremad må vi forvente, at opbremsningen eskalere yderligere, så sent som i går meldte Finanstilsynet ud, at kreditopstramningerne i realkreditsektoren ikke er godt nok implementeret. Herudover vil boligskat og på sigt også stigende renter give modvind til ejendomsmarkedet.

Opbremsningen er dog ikke kraftigere end, at når man ser på årlige ændringer så er der stadigvæk tale om positive afkast. Parcelhusene steg således med 3,6 pct. i pris over de sidste tolv måneder, mens lejlighederne er steget med 6,2 pct. Der er således noget at give af, om end at de meget flotte afkast vi har set på ejendomsmarkedet stille og roligt er ved at blive squeezet ud.  

Betragter man handelsaktiviteten er denne også for nedadgående i forhold til handlen med lejligheder. Handelsaktiviteten med lejligheder er det seneste kvartal faldet med 7,7 pct. I forhold til handlen med huse er denne steget med 2,3 pct. over det seneste kvartal. Så på omsætningen er lejlighederne mest ramt af nye kreditregler. Det giver også god mening, idet det er her man typisk ser den høje gearing. Set man på udviklingen over året er handelsaktiviteten faldet 0,2 pct. for huse, mens den er faldet med 1,1 pct. for lejligheder. Lavere omsætning bør alt andet lige sætte sig i lavere priser over tid. I går fik vi eksempelvis også tal der viste, at boligudbuddet for lejligheder aktuelt er det højeste siden 2012.

Venlig hilsen

Mikkel Høegh
Boligøkonom/afdelingsdirektør

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce