Priserne for helårsboliger steg i årets tredje kvartal
Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at priserne for villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder steg fra andet kvartal til tredje kvartal i år. Prisstigningerne er særligt fremtrædende i hovedstadsområdet for begge boligtyper.
Prisudviklingen for villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder bød på en mindre stigning fra andet til tredje kvartal i 2023.
Det fremgår af nye tal fra Boligsidens Markedsindeks for september måned, som netop satte punktum for årets tredje kvartal.
Eksempelvis lyder den seneste salgspris for villaer og rækkehuse på 16.747 kroner per kvadratmeter i september. Det er 0,6 procent højere end den gennemsnitlige salgspris i august.
Og sammenligner man udviklingen i huspriserne fra andet kvartal til tredje kvartal, er der tale om en stigning på én procent.
”Huspriserne er stille og roligt steget måned for måned siden foråret ovenpå de kraftige prisfald, som var kendetegnet i vintermånederne i år og efteråret sidste år. Med den seneste måneds stigning betyder det faktisk, at salgspriserne for villaer og rækkehuse for september i år nu er tilbage på samme niveau som i november 2022,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og tilføjer:
”Med andre ord er de prisfald, vi så i vinteren og efteråret sidste år, så småt blevet indhentet. En del af forklaringen er, at udviklingen i samfundsøkonomien synes mere stabil nu sammenlignet med dengang. Inflationen er stilnet af, der er kommet mere ro på renteudviklingen og energipriserne, imens beskæftigelsen fortsat er høj. Det er alle faktorer, der gør, at folk i højere grad har mod på at kaste sig ud i et boligkøb, hvilket påvirker priserne i en let, opadgående retning.”
Største stigning i huspriserne i hovedstaden
På regionalt niveau har huspriserne udviklet sig i forskellige retninger fra andet til tredje kvartal.
Det er i Region Hovedstaden, at salgspriserne for villaer og rækkehuse er steget mest i perioden med en stigning på 3,1 procent. Det svarer til, at salgsprisen på et gennemsnitligt hus på 150 kvadratmeter er steget med lidt over 147.000 kroner i Region Hovedstaden fra andet til tredje kvartal i år.
Dernæst følger Region Sjælland med en stigning i huspriserne på 1,9 procent fra andet til tredje kvartal. I Region Nordjylland og Region Midtjylland er salgspriserne for villaer og rækkehuse faldet med henholdsvis 1,4 procent og 1,3 procent i perioden, mens de er uændret i Region Syddanmark.
”De nye boligskatteregler, som træder i kraft fra januar 2024, kan have bidraget til, at flere fremskynder et boligkøb inden årsskiftet. Det gælder især i de områder, hvor boligskatterne står til at stige, hvilket er tilfældet flere steder i Region Hovedstaden. Køber og overtager man en bolig før 31. december 2023 i et område, hvor boligskatten står til at stige, kan man nå at få en skatterabat, sådan at man umiddelbart ikke oplever en stigning i boligskatten som følge af de nye regler,” forklarer Birgit Daetz.
”I mange tilfælde giver det både købere og sælgere incitament til at lukke en bolighandel før årsskiftet, hvilket gør, at vi særligt i de områder, hvor boligskatten stiger, ser en større bevægelse på boligmarkedet i de sidste måneder af 2023, herunder stigende boligpriser,” tilføjer hun.
Lejlighedspriserne er tilbage på sidste års niveau
For ejerlejlighederne lyder den gennemsnitlige salgspris i september på 34.040 kroner per kvadratmeter. Dermed er lejlighedspriserne steget med 1,2 procent siden august måned.
Med den seneste måneds stigning i lejlighedspriserne betyder det samtidig, at prislejet nu er tilbage på samme niveau, som gjorde sig gældende i september sidste år.
”Lejlighedspriserne er steget syv måneder i træk, sådan at vi nu er tilbage på sidste års niveau. Husker man tilbage, var markedet for lejligheder hårdt ramt, dengang boligpriserne faldt i efteråret sidste år og vinteren i år. At de kraftige prisfald fra dengang allerede er indhentet, er ret vildt,” siger Birgit Daetz.
Prisstigninger for ejerlejligheder i København
Ser vi på prisudviklingen fra andet til tredje kvartal i år for ejerlejlighederne, er der tale om en stigning på 1,8 procent på landsplan.
For Københavns Kommune, hvor markedet for ejerlejligheder er absolut størst, lyder stigningen på 3,7 procent i perioden. Det svarer til, at salgsprisen på en gennemsnitlig ejerlejlighed på 70 kvadratmeter er steget med knap 130.000 kroner fra andet til tredje kvartal i år.
”De foreløbige ejendomsvurderinger for 2022 og de forestående ændringer i boligskatten i 2024 har efter alt at dømme også sat skub i ejerlejlighedsmarkedet,” siger Birgit Daetz og fortsætter:
”Det gælder særligt i hovedstadsområdet, som umiddelbart står til at få højere boligskatter. Igen vil nogle købere formentlig gerne sikre sig en skatterabat inden årsskiftet. Derfor kan de være villige til at betale lidt ekstra for en given bolig, så de har den fordel i mange år fremover, hvilket kan være med til at forklare prisstigningerne for lejligheder i København.”
Boligtype |
Salgspris sep. 2023 (kr. pr. kvm.) |
Månedlig ændring |
Årlig ændring |
Ændring fra andet til tredje kvartal 2023 |
Villaer/rækkehuse |
16.747 |
0,6% |
-3,7% |
1,0% |
Ejerlejligheder |
34.040 |
1,2% |
-0,2% |
1,8% |
Kilde: Boligsidens Markedsindeks