FinansBureauet

Prisen på ejerboliger faldt i oktober

Prisfald i oktober, men pæne stigninger det seneste år

Prisen på ejerboliger faldt i oktober

Fra september til oktober faldt både parcelhuse og ejeligheder i pris, det viser nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen. Det største fald var for parcelhusene, som faldt med 1,8 pct., mens ejerlejlighederne faldt med 1,1 pct. Det er først gang i 2014, at vi oplever fald for både enfamiliehuse og ejerlejligheder i en og samme måned. Faldet understeger endnu engang, at boligmarkedet fortsat er skrøbeligt og vil svinge frem og tilbage måned for måned, men tendensen er fortsat stigende priser.    

For betragter man dagens tal på årsniveau, ses det, at over de sidste 12 måneder har vi faktisk en ganske pæne stigninger på boligmarkedet. Ejerlejlighederne steg således med 8,0 pct., mens prisen for parcelhuse steg med 3,5 pct. Der er ingen tvivl om, at disse landstal dækker over store geografiske forskelle. Det betyder, at det primært er boligejere i de større byer, der har oplevet stigende priser, mens boligejere i tyndt befolket områder og få arbejdspladser fortsat oplever faldende boligpriser. Der er dog ikke noget nyt i, at boligpriserne i henholdsvis by og land udvikler sig forskelligt. Typisk starter et opsving i byerne og  når dette klinger af, så trækker det nogle af landområderne med op. Vi ser imidlertid, at diversiteten i det danske boligmarked bliver større om end, at det er klart, at når eksempelvis priserne i indre København stiger til et vist niveau, vil førstegangskøberne alt andet lige søge ud i forstæderne og pendle til jobbet.

De stigende priser hen over året betyder, at et gennemsnitsparcelhus, som i oktober 2014 kostede 1.826.000 kr., er steget med ca. 61.750 kr. det seneste år. Det er en mindre gevinst sammenlignet med gevinsterne under den store friværdifest, men 61.750 skattefrie kroner betyder trods alt noget for de fleste almindelige mennesker. Det svarer til, at man har tjent 170 kr. for hver dag, man har sovet i sit hus, igennem de sidste 12 måneder. Tilsvarende koster en gennemsnitlig ejerlejlighed i 1.908.000 kr., hvilket er ca. 141.300 kr. mere end i fjor. Ejerlejlighedsejerne har således tjent ca. 387 kr. per nat, de har sovet i deres bolig igennem de sidste 12 måneder.

Typisk betyder stigende boligpriser, at det bliver sværere at komme ind på boligmarkedet, hvilket vil alt andet lige lægger et nedadgående pres på aktiviteten. Over det seneste år har vi dog oplevet markante rentefald, senest med åbningen af en 30-årig fastforrentet 2 pct. obligation. Rentefaldet betyder en besparelse det første år på ca. 15.000 kr. før skat per lånt mio. kr. De stigende boligpriser opvejes således i høj grad af de lavere renter.

Alt i alt har vi en forventning om, at de positive tendenser vi har haft i 2014 vil fortsætte i 2015. Selv om dansk økonomi er ikke et sted, hvor det kommer til at buldre derudaf, vil der i det kommende år være tale om økonomisk vækst og øget beskæftigelse. Samtidigt betyder renteudviklingen, at omkostningerne til at finansiere en bolig er faldet markant over det seneste år. Dette er alt sammen til gavn for boligmarkedet, og vil være med til at presse priserne på ejerboliger opad.    

Venlig hilsen
Mette Bjarnholt

Seniorøkonom, Presse- og Økonomisk sekretariat
 
BRFkredit a/s

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce