Opsvinget viser sig i realkreditudlånet
I februar nåede realkreditudlånet op på 1.515 mia. kr. til ejerboliger og fritidshuse viser nye tal fra Nationalbanken her til morgen. Det svarer til en stigning på 38 mia. kr. her over de sidste 12 måneder end udvikling der er sket uden af pengeinstitutterne har haft større tilbagegang. Der er således tale om reel udlånsvækst og ikke blot et udtryk for, at boligejerne optimerer deres kapitalstruktur. Bankudlånet til boligformål er således ”kun” faldet med 3 mia. kr. i samme periode.
Det er opsvinget i boligmarkedet, de mange ejerskiftesager, lave lånerenter og også nybyggeri der har fået boligejerne til at underskrive lånedokumenter og hjemtage lån. Tallet er således udtryk for den fremgang vi har set i nogen tid, men giver også en vis optimisme i forhold til udviklingen i dansk økonomi. Netop det at boligejerne har større appetit på at hjemtage lån og bringe friværdien i spil kan være med til, at få dansk økonomi op i et endnu højere gear. Godt nok er der sket et slags regimeskifte i forhold til nullerne, hvorfor der i dag er langt større fokus på konsolidering, men vi fornemmer trods alt en vis bevægelse mod en større appetit på at bringe friværdierne i spil.
Dagens tal viser også, at man kan få realkreditudlån over hele landet. Dermed er dagens tal endnu et kapitel i historien om, at boligopsvinget i stigende grad breder sig ud over det ganske land. Kun i tre af landets 98 kommuner er nyudlånet ikke meget større end nul. Det er meget positivt og bidrager også til en vis optimisme på dansk økonomis vegne. Det er super vigtigt for et lokal samfund, at ejendommene i samfundet er omsættelige og at man kan komme til og fra i takt med at der viser sig jobmuligheder.
På rente siden er der dog ikke det store at hente for boligejerne, som nærmest er vant til at få i både pose og sæk. Rentefaldet er faldet ud både på bank men også på realkreditfinansiering. Over de sidste seks måneder er renterne på nye banklån således faldet fra 4,1 pct. til 3,9 pct. Det giver kun en mindre smule luft i privatøkonomien ligesom, at det gennemsnitlige renatefald på realkreditlån kan opgøres til 0,1 pct. Dermed må vi også konkludere, at alt andet lige bør lavere renter virke positivt på nyudlånet, men det er nok snarer boligmarkedet der trækker læsset.
Ser vi fremad kan vi ikke forvente, at boligejerne får mere fra rentemarkederne. Snarer tværtimod er det en god ide, at være indstillet på stigende renter om end, at vi forventer det vil ske i et afmålt tempo.