FinansBureauet

Oktober starter med en stigning i antallet af boliger til salg

Boligsidens nye udbudstal for primo oktober viser, at antallet af boliger til salg er steget i løbet af den seneste måned. Udviklingen gælder for både villaer og rækkehuse, ejerlejligheder samt sommerhuse. Det er især i Region Hovedstaden, at udbuddet af helårsboliger er steget sammenlignet med sidste måned.

Antallet af boliger til salg er steget i løbet af den seneste måned, viser Boligsidens nye udbudstal for primo oktober.

Eksempelvis er der ved indgangen til oktober måned 33.356 villaer og rækkehuse til salg i Danmark. Det er fire procent flere huse i udbud sammenlignet med for en måned siden.

Den seneste måneds stigning i antallet af huse til salg gælder for samtlige fem regioner. Dog er husudbuddet steget mest i Region Hovedstaden i perioden med en stigning på 7,5 procent.

”Det er ikke første gang, at vi ser en stigning i udbuddet, jo længere vi kommer ind i efteråret. Den seneste måneds stigning er dog lidt større sammenlignet med tidligere år,” konstaterer Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Siden sidste måned har boligejerne fået mulighed for at se deres foreløbige ejendomsvurderinger for 2022, som sidenhen har været genstand for meget debat. For nogle kan de nye vurderinger have givet anledning til at fremskynde et salg – særligt, hvis vurderingerne ligger i den høje ende, som det eksempelvis er tilfældet for mange i hovedstadsområdet. Sælger man boligen før årsskiftet, vil man muligvis kunne få mere for boligen end efter 2024, hvis boligskatterne står til at stige.”

Sammenlignet med primo oktober sidste år ligger det aktuelle antal af huse til salg 13,4 procent over.

Væsentlig flere ejerlejligheder til salg i hovedstaden

Udbuddet af ejerlejligheder er steget med 9,1 procent i løbet af den seneste måned. Således er der nu 7.588 lejligheder til salg i Danmark.

Også for ejerlejlighederne er den seneste måneds stigning i udbuddet mest mærkbar i Region Hovedstaden, hvor der er tale om en stigning på 14,9 procent.

Og i Københavns Kommune, hvor ejerlejlighedsmarkedet er absolut størst, er udbuddet steget med 19 procent sammenlignet med sidste måned, sådan at der nu er 1.938 lejligheder til salg i København.

”Igen kan de foreløbige ejendomsvurderinger have bidraget til, at flere vælger at sætte lejligheden til salg inden årsskiftet. Vi fornemmer også, at der er interesse for at købe og overtage en lejlighed, inden det nye boligskattesystem træder i kraft, fordi man dermed kan få del i skatterabatten og på den måde undgå at skulle betale højere boligskatter fra 2024,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Den bevæggrund kan lejlighedssælgerne jo også selv have, hvis de håber på at kunne nå at sælge, købe nyt og overtage før årsskiftet. Samtidig betyder det, at der i mange tilfælde vil være gode muligheder for at få lejligheden solgt, hvis der er flere interesserede købere. Derudover er det også værd at have for øje, at selv om udbuddet er steget i løbet af den seneste måned, så er der fortsat tale om få lejligheder for køberne at vælge imellem i forhold til tidligere år.”

I primo oktober sidste år var der 5,6 procent flere ejerlejligheder til salg i forhold til nu.

Højeste antal sommerhuse til salg i tre år

For sommerhusene er der ligeledes tale om en stigning i udbuddet i løbet af den seneste måned, som ligger på 3,4 procent. Dermed er der nu 5.097 sommerhuse til salg i Danmark.

Det er det højeste antal sommerhuse til salg siden sommeren 2021. Og sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, er der nu 9,6 procent flere sommerhuse i udbud.

Sådan er udviklingen i udbuddet:

Boligtype

Antal til salg primo oktober 2023

Månedlige ændringer

Årlige ændringer

Villaer/rækkehuse

33.356

4,0%

13,4%

Ejerlejligheder

7.588

9,1%

-5,6%

Sommerhuse

5.097

3,4%

9,6%

Tabellen viser antallet af boliger til salg primo oktober 2023 fordelt på boligtyper. Samtidig fremgår den procentuelle ændring, når dette sammenlignes med hhv. primo september 2023 (månedlige ændringer) og primo oktober 2022 (årlige ændringer). Kilde: Boligsiden

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce