FinansBureauet

Økonomi ved skilsmissser

Danskerne bliver skilt mere end nogensinde før, og i dag bliver mere end hvert 2. par i Danmark skilt fra hinanden. Fra 1992 – 2016 er tallet steget fra 42% til 52%, da parrene ikke længere kan få forholdet til at hænge sammen, og derfor vælger at gå hver for sig.

Der er mange i Danmark der ikke har styr på de økonomiske regler og fakta omkring en skilsmisse, og det kan blive en dyr affære hvis man ikke tager sine forbehold.  

Samfundet er blevet mere hektisk og stressende at være en del af.

Der er mange bolde i luften du skal holde styr på. Du skal være den perfekte ledsager, forælder og kollega.

Med alle disse pligter kan det være svært at finde tid til hinanden, og derfor vælger mange at gå fra hinanden, fordi gnisten så småt forsvinder.

Herunder er der en række økonomiske forhold, du skal være opmærksom på, når du er i en skilsmisse

Læg et budget

Få et overblik over din økonomi ved at lægge et budget med de nuværende og fremtidige udgifter og indtægter. Dette kan hjælpe dig med at træffe beslutninger om, hvordan dit nye liv efter bruddet, kommer til at se ud.

Her skal også inkluderes ting som et eventuelt lån til køb af en ny andelsbolig. Du skal være grundig i din budgetplanlægning og inkluder alle de tilbagevendende poster hver måned. På den måde kan du se, hvad du kan undvære, og om du rent faktisk har råd til den nye andelsbolig eller det hus du har kigget på og samtidig får sørget for, at børnene får mad, tøj og fritidsaktiviteter.

Kontakt en rådgiver

En bankrådgiver kan hjælpe dig med at få styr på din økonomi. Rådgiveren kan kigge dine forsikringer, pensioner, lån og opsparinger igennem. Sørg for at det er en, du stoler på.

Dette behøver heller ikke være din bankrådgiver, men kan også være en ven, som har styr på økonomi eller en advokat, som vil være upartisk.

Bodeling

Hvis ikke man har lavet en ægtepagt om særeje på nogle bestemte ting, har man som gift par per automatik fælleseje. Dette gælder de ting I tog med ind i ægteskabet, og de ting I har købt mens I har været sammen.

Der er dog en undtagelse. Den ene part kan have en stor gæld og hvis denne gæld er større end aktiverne, som er kontanter, bil, opsparing mm, skal personen ikke dele værdien af disse ting, da de skal bruges til at betale gælden. Dog skal den anden part stadig dele sine aktiver, hvis de vel og mærket overstiger de individuelle gældsposter.

Pension

Hvis der er ligevægt mellem jeres pensionsopsparinger, skal de ikke deles. Men hvis den ene har en meget større pensionsopsparing end den anden, skal den person kompensere og overføre et beløb hver måned til den part, som har den mindste opsparing. Det koster 900 kr. at bede om skilsmissebegæring og det er statsforvaltningen, der håndterer jeres anmodning. Det er også dem, der bestemmer hvorvidt I skal gå hver for sig med jeres pension eller, om den ene skal kompensere den anden.

Den bedste løsning er at tale om en evt. skilsmisse, mens gnisten stadig er der. På den måde vil I få mindre rod i økonomien og mindre hovedpine, hvis I en dag skal skilles. Men selvom I er nået til det punkt, er der gode råd at hente derude. Denne infografik på Lånio.dk giver dig et større overblik over økonomiske forhold ved skilsmisser.

Af Gustave Seeberg, Lånio.dk 

Del