FinansBureauet

Øget sandsynlighed for recession i USA

Af Maxim Manturov, chefanalytiker hos investeringsplatformen Freedom24

I takt med at vi nærmer os anden halvdel af 2024, vokser frygten for, at USA kan opleve en økonomisk recession. Der er sund fornuft i at risikojustere porteføljen nu.

De seneste økonomiske prognoser og stemningen på markederne peger i retning af større usikkerhed. Det er derfor vigtigt, at de private investorer forstår risikoen for en økonomisk nedtur og, hvad det kan betyde for aktiemarkedet.

Prognoserne viser en stigende risiko for, at USA kan komme i økonomisk recession snart. De økonomiske tal ændrer sig hele tiden, og faren for en nedgang bliver fortsat mere synlig. Risikoen hænger ikke kun sammen med, hvad der sker i USA, men også med, hvordan det går for økonomierne i resten af verden.

I maj 2025 vurderes risikoen for en recession i USA at være 51,82 procent. Det er en lille stigning fra tidligere beregninger og viser, at flere er bekymrede for økonomiens tilstand.

Tidligere vurderede markederne, at der kun var en lille risiko for en recession, men på grund af vedvarende prisstigninger og økonomisk usikkerhed er vurderingen nu ændret. Risikoen for en større økonomisk nedtur, eller en såkaldt "hård landing", vurderes nu at være hele 25-30 procent.

Økonomer ser ofte på forskellen mellem renterne på kortfristede og langfristede statsobligationer for at kunne forudse en recession. Forskellen mellem de store virksomheder og resten af økonomien understreger også, at der er risiko for økonomiske op- og nedture.

Hvis USA kommer i en recession, kan der opstå uro på aktiemarkedet, der kan få konsekvenser for investorerne.

Store virksomheder forventes i det scenarie at klare sig bedre end mindre virksomheder. De store firmaer har ofte flere forskellige indtægtskilder og en stærkere økonomi, hvilket gør dem mere stabile, når økonomien går dårligt.

Investorer kan blive nødt til at justere deres portefølje for at sikre, at de stadig opnår deres langsigtede mål. Det kan betyde, at man justerer procentdelen af formuen, man har investeret i bestemte aktier eller obligationer.

For at komme de nye risici i møde, kan det være en god idé at investere mere internationalt og være forsigtig med langsigtede statsobligationer og virksomhedsobligationer. Det kan også være fornuftigt at have noget af sin portefølje i faste aktiver (fx ejendomme, råvarer og infrastruktur) og hedgefonde for at skabe mere stabilitet og beskytte sig mod udsving på markederne.

Selvom den globale økonomi forventes at vokse mere end 2 procent i 2024, vil væksten være lidt mindre end i 2023. Det skyldes primært svagere økonomier i Europa, Storbritannien og Latinamerika.

Asien, Mellemøsten og Afrika forventes at føre an for den globale vækst i år, med USA lige i hælene. Økonomierne i disse regioner vil have stor betydning for investeringsmulighederne og udviklingen på markederne rundt om i verden.

Sammenfattet er sandsynligheden for, at USA oplever en recession, vokset, og det øger den økonomiske usikkerhed. Investorer bør forberede sig på uro på markederne ved at justere deres investeringer og fokusere på en bred vifte af sikre investeringer. Det kan også være en fordel at overveje at investere internationalt og i alternative aktiver for at mindske risikoen. Samtidig vil forskelle i væksten mellem regionerne påvirke, hvordan man bør investere på de forskellige markeder.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce