FinansBureauet

Nyt er godt

Jo nyere en bolig er, jo mere attraktiv er den på boligmarkedet. Men den klassiske murermestervilla tager kampen op flere steder i landet. Det er konklusionen af en landsdækkende undersøgelse hos RealMæglerne Holding.

Hvilke typer af ejerboliger er mest attraktive i det nuværende boligmarked? Og hvilke er de bedste investeringsobjekter med en 10 årig horisont? De spørgsmål er samtlige mæglere hos RealMæglerne og BoligOne blevet stillet. Og undersøgelsen viser med stor tydelighed, at jo nyere en bolig er, jo mere attraktiv er den. Det gælder både hvad angår villaer, rækkehuse samt ejerlejligheder. Men undersøgelsen viser også, at den klassiske murermestervilla giver de nyere villaer kamp til stregen, og flere steder i landet ikke alene bliver betragtet som den mest attraktive boligtype her og nu, men også som den bedste fremtidsinvestering.

Villaer

Blandt villaer er nyere parcelhuse bygget efter 1990 generelt mest populære. Det er huse, som er bygget i god kvalitet og er kendetegnede ved lave udgifter til opvarmning og vedligeholdelse. ”At de nyere parcelhuse topper listen er en logisk konsekvens af det nuværende økonomiske klima. For 10 år siden ville patriciervillaen eller funkisvillaen formentlig have toppet listen. Men de nyere villaer har lavere driftsomkostninger, og det er et af kodeordene til et effektivt salg på boligmarkedet i øjeblikket”, forklarer CEO Preben Angelo fra Realmæglerne Holding.

Blandt de øvrige villatyper er murermestervillaerne mest populære. I visse dele af landet vurderes de tilmed som mere populære end nyere parcelhuse, og også mere populære end både patriciervillaer og funkisvillaer. Patriciervillaer og ikke mindst funkisvillaer er ofte mere vedligeholdelseskrævende, hvorimod murermestervillaens enkle og gedigne stil har vist sig yderst langtidsholdbar, både hvad angår materialer og indretning. Da de samtidig ofte er beliggende i attraktive gamle forstadskvarterer, er de også interessante som investeringsobjekter. Patriciervillaerne har oftest også en meget attraktiv beliggenhed og har med deres meget pompøse og prangende byggestil stadig et trofast publikum. Derimod står de tidligere så poplære funkisvillaerne i lidt lavere kurs.

Ifølge undersøgelsen fra RealMæglerne og BoligOne er de mindst attraktive villaer ældre by- og landhuse, hvor ikke mindst sidstnævnte vurderes som meget lidt attraktive og helt uden investeringspotentiale. Parcelhuse fra 60´erne og starten af 70´erne vurderes heller ikke specielt højt. Her er det mest byggekvaliteten og materialevalget som trækker ned, hvorimod beliggenheden som regel er god. Villaer fra den tidsalder købes da også ofte med henblik på nedrivning og efterfølgende nybyggeri.  

Rækkehuse

Hvad angår rækkehuses popularitet, både her og nu og som investeringsobjekt, er alderen det vigtigste parameter. Jo ældre et rækkehus er, jo mindre attraktivt er det. Den første generation af rækkehuse er ellers generelt kendt for god byggekvalitet og som regel også for god beliggenhed. Men byggestilen af rækkehusene er ikke differentieret tilstrækkeligt mellem de forskellige årtier til at skabe et liebhaversegment med dertil hørende højere attraktionsværdi blandt de ældre boliger, på samme måde som man oplever det med eksempelvis patriciervillaer i villasegmentet. Og i samtlige af landets regioner bliver den nyeste generation af rækkehuse fra 1990 og frem vurderet som de mest attraktive, både her og nu og som investeringsobjekter.

Landejendomme

Landejendomme er et ganske særligt segment på boligmarkedet. Her er det ofte ikke så meget selve landejendommens opførelsesår som er afgørende for efterspørgslen, men mere grundens størrelse. Der gælder helt særlige lovgivningsmæssige krav, forpligtigelser og skattelove for landejendomme afhængigt af grundens størrelse. Er grunden for lille, er der ofte ingen rabat på grundskylden, og bliver den for stor, bliver man som udgangspunkt beskattet ved salg af en eventuel værdistigning. De mellemstore landejendomme vurderes generelt højest, men helt generelt er landejendomme ikke et boligsegment, som vurderes specielt højt, hverken her og nu eller som investeringsobjekt

Ejerlejligheder

Hvad ejerlejligheder angår, er fortællingen meget den samme som med rækkehuse. Jo nyere jo bedre. De ældre generationer af lejligheder har ganske vist ofte en uovertruffen beliggenhed og er også ofte arkitektonisk interessante. Men elevatorer og altaner kan være et særsyn, og da det er meget efterspurgt, ikke mindst blandt de lidt ældre købere , begrænser det køberskaren lidt. Elevator og altan/terrasse er derimod noget nær standard i nyere ejerlejligheder. Og i modsætning til mange nyere villaer og rækkehuse, så er beliggenheden af nyere ejerlejligheds komplekser ofte helt i top, da de gerne skyder op på attraktive beliggenheder ved havnefronter og lignende. I samtlige af landets regioner bliver den nyeste generation af ejerlejligheder fra 1990 og frem vurderet som de mest attraktive, både her og nu og som investeringsobjekter.

Tabel: Attraktionsværdi af forskellige boligtyper her og nu og som investeringsobjekter med en 10 årig investeringshorisont.  

ANNONCE
Nyt er godt
Del

Seneste nyt

Annonce