FinansBureauet

Nykredits kunder i lånefælde

Nykredits kunder slipper ikke for at få deres ejendom vurderet, hvis de ønsker at konvertere deres lån. Og det kan få store konsekvenser for boligejere med afdragsfrie lån.

Nykredits kunder i lånefælde

Der er mange dårlige nyheder for Nykredits kunder for tiden. Ikke alene må de finde sig i, at de ikke længere kan få finansieret deres ejerboliger fuldt ud med et afdragsfrit lån. De må også finde sig i at skulle have deres bolig nyvurderet, hvis de ønsker at konvertere deres realkreditlån. Og det kan være et stort problem i tider med kraftigt faldende boligpriser.  

Ved en traditionel konvertering behøver boligejere normalt ellers ikke at skulle bekymre sig om at pudse vinduerne og bage friske boller for at behage vurderingsmanden fra realkreditinstituttet. For hvis man forbliver kunde i samme realkreditinstitut i forbindelse med konverteringen, behøver man slet ikke at have vurderingsmanden på besøg, da en sådan konvertering ikke kræver en ny vurdering.

Skifter man derimod realkreditinstitut i forbindelse med konverteringen, er der ingen vej udenom en ny vurdering. Og det er den fælde som Nykredits kunder havner i. Når en kunde med et lån i Nykredit konverterer, optages det nye lån nemlig ikke gennem Nykredit, men derimod gennem Totalkredit, som Nykredit fusionerede med i 2003. Og det betyder, at ejendommen skal vurderes på ny i forbindelse med konverteringen. "Det er korrekt, at man ved en konvertering juridisk vil få lånet udbetalt gennem Totalkredit, og at man af samme grund skal have ejendommen vurderet", bekræfter økonom Johan Juul-Jensen fra Nykredit overfor finansbureauet.dk

Da Konkurrencerådet i 2003 godkendte Nykredits fusion med Totalkredit, afgav Nykredit en række tilsagn for at få Konkurrencerådet med på idéen om en fusion. Et af dem vedrørte størrelsen af bidragssatsen, som private kunder betaler Nykredit for at administrere deres realkreditlån. Tilsagnet indebar, at bidragssatsen blev nedsat til 0,50 procent. Og så sent som sidste år gav Konkurrencestyrelsen afslag på Nykredits anmodning om at hæve forbuddet mod at øge bidragssatserne. Som konsekvens heraf besluttede Nykredit at flytte lånene over i Totalkredit regi, som Nykredit ikke mener, er omfattet af Konkurrencestyrelsen påbud om ikke at øge bidragssatserne.

Det har altså som nævnt den konsekvens, at Nykredits kunder tvinges ud i en nyvurdering af deres ejerbolig i forbindelse med en konvertering. Og det kan blive et problem for de mange boligejere, hvis afdragsfrie lån udløber om få år. På grund af de faldende boligpriser risikerer disse boligejere, at værdien af deres ejendom vil blive vurderet lavere end da det oprindelige lån blev optaget. Som konsekvens heraf, vil de ikke have mulighed for at konvertere til et nyt lån, uden at skulle indfri en del af gælden i forbindelse med konverteringen.

Disse boligejere vil altså kunne blive tvunget til enten at forøge deres belåning i banken (i det omfang det overhovedet er muligt) eller at begynde at afdrage på deres nuværende realkreditlån. Begge scenarier vil medføre kraftige stigninger i de månedlige ydelser, og vil, i sin yderste konsekvens, medføre, at de berørte Nykredit kunder vil kunne blive tvunget til at sælge deres bolig med tab.   

 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce