FinansBureauet

Nye udbudstal: Der er flere lejligheder og færre sommerhuse til salg

Udviklingen i boligudbuddet stikker i forskellige retninger, viser nye tal fra Boligsiden. Udbuddet af ejerlejligheder stiger, imens antallet af sommerhuse til salg falder. For villaer og rækkehuse ses der en svag stigning.

Købere, der leder efter ejerlejligheder, har fået mere at vælge imellem. Det samlede udbud af lejligheder er nemlig steget med cirka syv procent det seneste år.

Tendensen er gældende for hele landet, da der kan konstateres stigende udbudstal for ejerlejligheder i samtlige af landets fem regioner i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Men ser man alene på tallene for starten af september 2019 sammenlignet med starten af august 2019, er det kun i Region Hovedstaden, at antallet af lejligheder til salg stiger. Konkret er der tale om en fremgang i udbuddet på knap tre procent, hvorimod udbuddet af ejerlejligheder falder i de øvrige fire regioner.

”Prislejet for ejerlejligheder er fortsat højt og svagt stigende. I Region Hovedstaden ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris for ejerlejligheder i starten af september omkring 10.000 kroner højere end landsgennemsnittet, og derfor er folk fortsat villige til at sætte deres bolig til salg. Men samtidig ser vi, at der ikke bliver solgt så mange lejligheder som hidtil i hovedstadsområdet, og derfor stiger det samlede udbud,” forklarer Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Rift om sommerhusene                 

Med endnu en flot dansk sommer frisk i hukommelsen er der formentlig også flere danskere, der finder ideen om eget sommerhus indbydende. Men statistisk set er det faktisk blevet sværere at finde det perfekte sommerhus.

De aktuelle udbudstal viser, at antallet af sommerhuse til salg ligger på det laveste niveau for begyndelsen af september sammenlignet med de 10 seneste år. Alene i det seneste år er der sket et samlet fald på 9 procent i antallet af sommerhuse i udbud.

Det dalende udbud af sommerhuse kan konstateres i alle landets fem regioner. Det gælder både i forhold til udviklingen i den seneste måned samt målt i forhold til samme tidspunkt sidste år. Og udviklingen skal ses i relation til, at der igennem de seneste år har været en konstant tilstrømning af nyudbudte sommerhuse på markedet.

Derfor ligger forklaringen bag det mindre udvalg ikke umiddelbart i, at færre sætter sommerhuset til salg. Til gengæld skal man rette blikket mod købelysten, vurderer Birgit Daetz.

”Det økonomiske opsving er gunstigt for sommerhusmarkedet. Beskæftigelsen er høj, og de stigende boligpriser kombineret med historisk lave renter giver mange boligejere en øget friværdi, som betyder, at flere rent faktisk har et økonomisk overskud til at købe et sommerhus,” siger hun.

Husene holder niveauet

Trods den store købelyst på sommerhusmarkedet er der også fortsat godt gang i markedet for villaer og rækkehuse. Her kan man i begyndelsen af september konstatere en svag stigning på næsten én procent i antallet af villaer og rækkehuse til salg sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

Den største fremgang ser man i Region Nordjylland, hvor der sammenlignet med starten af september sidste år er kommet cirka fire procent flere huse til salg. Det svarer til, at der her aktuelt er 5.703 villaer og rækkehuse at vælge imellem.

Boliger udbudt per 1. september 2019 (Hele landet)

Boligtype

Udbudt antal boliger

Ændringer fra aug. 2019 - sep 2019, %

Ændringer fra sep. 2018 – sep. 2019, %

Ejerlejlighed

8.665

0%

7%

Sommerhuse

10.753

-4%

-9%

Villaer og rækkehuse

36.733

-2%

1%

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce