FinansBureauet

Nye regler i konkursloven sætter en stopper for konefinten

Ændring i konkursloven skal tage livet af den såkaldte ”konefinte” fra 1. januar 2018. Fremover vil kreditorer i et konkursbo nemmere kunne få dækket deres økonomiske krav. Det skriver ADVODAN

Konefinten betegner den fremgangsmåde, hvor en person, som er i økonomiske problemer, overdrager særligt værdifulde aktiver som fx hus, bil eller værdipapirer til sin ægtefælle eller samlever for at undgå, at kreditorerne kan få fat i værdierne. Men fra 1. januar 2018 bliver det så godt som umuligt at lave denne undvigelsesmanøvre, fortæller advokat Hanne Bruun Jacobsen fra Advodan.

To årig frist forsvinder
I de nuværende regler kan et konkursbo omstøde en gave, der ikke står mål med skyldnerens økonomiske forhold på det tidspunkt, hvor gaven blev givet, hvis den er givet senere end to år inden konkursen.

”Det er fristen på de to år, der nu forsvinder helt ud af konkursloven. Det har nemlig vist sig i nogle tilfælde at være for kort tid, hvis det har været nødvendigt at føre langvarige retssager ved flere instanser, inden det har været muligt at få erklæret skyldneren konkurs, ” siger Hanne Bruun Jacobsen.

Hvis en gave til en ægtefælle eller en samlever bliver omstødt af et konkursbo, betyder det, at den, der har modtaget gaven, skal aflevere den tilbage eller tilbagebetale et beløb svarende til gavens værdi til konkursboet. Herefter vil værdierne blive fordelt mellem kreditorerne efter konkurslovens regler.

Krav til skyldners bevisførelse
De nye regler i konkursloven medfører også skrappere krav til skyldners bevisførelse i forbindelse med en konkurs. Det betyder, at en skyldner ikke længere kun skal bevise, at han/hun ikke var eller blev insolvent i forbindelse med, at en gave til en ægtefælle eller samlever blev givet. Skyldneren skal fremadrettet også kunne bevise, at der også efter, at gaven blev givet, var indtægter nok til løbende at tilbagebetale gæld og til at opfylde øvrige økonomiske forpligtelser.

Løbende betalinger er også gaver
Det vil fremadrettet også være muligt for en kurator at omstøde beløb, der løbende er blevet overført til en ægtefælle eller samlever. Omstødelsen kan ske, hvis beløbene ikke kan anses for at være ”rimelige bidrag til familiens forsørgelse i forhold til de økonomiske forhold og familiens behov”. Denne regel skal forhindre en variant af konefinten, hvor den person, der har stor gæld, betaler alle løbende udgifter, imens ægtefællen eller samleveren sparer hele sin indtægt op.

”Den nye regel slår fast, at løbende betalinger fremadrettet også skal betragtes som gaver. I denne sammenhæng vil der heller ikke være nogen tidsfrist for omstødelse, ” forklarer Hanne Bruun Jacobsen.

Fakta om de nye regler:
• Ændringerne i konkursloven er en følgelovgivning, der er knyttet til den nye lov om ægtefællers økonomiske forhold.
• De nye regler gælder kun for gaver, der bliver givet efter 1. januar 2018. Gaver, der er givet, inden denne dato, vil blive bedømt efter de nuværende regler.
• Omstødelsesfristen for gaver forsvinder helt ud af konkursloven.
• Det kommer flere krav til skyldners bevis for solvens på tidspunktet for gaveoverdragelsen.

Kilde: Advodan
 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce