FinansBureauet

Nye lånestramninger bekymrer ikke danske boligejere

Nye og mere restriktive låneregler, der skal begrænse afdragsfrie- og variabelt forrentede lån, bekymrer foreløbigt ikke de danske boligejere. Det viser en undersøgelse fra Finans Danmark.

Den 1. januar 2018 trådte nye og mere restriktive låneregler i kraft. De begrænser muligheden for at optage risikable lån, for hustande med en samlet gæld på mere end fire gange indkomsten og en belåningsgrad på over 60 pct. af ejendommens værdi. Formålet er at begrænse afdragsfrie- og variabelt forrentede lån for disse låntagere, der på grund af deres gæld opfattes som sårbare.

En undersøgelse fra Finans Danmark peger dog på, at de nye låneregler foreløbig ikke er noget, der bekymrer boligejerne.

”Til trods for opstramningen, synes der ikke at være en udbredt bekymring blandt de danske boligejere. Kun 15 pct. boligejere er bekymrede for ikke at kunne få lov til at optage de boliglån, de ønsker, og fire ud af 10 mener slet ikke, at de vil blive berørt af de nye låneregler,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark og fortsætter:

”Vores undersøgelse viser, at de nye låneregler ikke er noget, der bekymrer mange af de danske boligejere. Det kan der være flere årsager til. Dels bliver man kun ramt af reglerne, hvis man har en høj gæld, og samtidig er store dele af landet udenfor de store byer reelt holdt ude af de nye regler. Samtidig må vi også konstatere, at selve kreditvurderingen af boligejerne ikke er ændret. Man er hele tiden blevet kreditvurderet ud fra, om man kan betale ydelsen på et fastforrentet lån med afdrag, og sådan er det fortsat.”

Gennem årets første tre måneder er 60 pct. af alle nyudlån udbetalt med fast rente.

”Det er en forholdsvis stor andel af nyudlånet til boligejere, der gennem årets første tre måneder er udbetalt med fast rente. Så måske har de nye regler allerede har sat deres aftryk” siger Ane Arnth Jensen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce