FinansBureauet

Nye ejendomsvurderinger skabte stor stigning i familiehandler

Der blev foretaget væsentligt flere familiehandler i Danmark i december 2023 sammenlignet med tidligere, hvilket primært skyldes overgangen til de nye ændringer i boligskatten, herunder de nye ejendomsvurderinger, som trådte i kraft fra januar 2024.

I december 2023 solgte markant flere danskere en ejendom til et nærtstående familiemedlem sammenlignet med tidligere.

Det viser ejendomsdata fra Den Offentlige Informationsserver (OIS), som Boligsiden har analyseret.

Eksempelvis var der 917 familiehandler af boligtypen enfamiliehuse i december 2023, som er 126 procent flere end i december måned året før.

Tilsvarende var der 607 familiehandler med ejerlejligheder i december 2023, og det er hele 350 procent flere end antallet af familiehandler med ejerlejligheder i december 2022.

For sommerhusene lød antallet af familiehandler på intet mindre end 1.321 styks i december 2023, hvilket er 294 procent flere end i samme måned året før.

”Der tegner sig et helt tydeligt billede af, at december måned 2023 var sidste udkald for at sælge en ejendom videre til et nærtstående familiemedlem til en fordelagtig, lav pris,” vurderer Birgit Daetz, som er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Birgit Daetz henviser til reglerne for familiehandler, som betyder, at man kan overdrage en ejendom til et nærtstående familiemedlem - herunder børn, børnebørn og forældre - for en pris, der ligger 15-20 procent under den seneste offentlige vurdering af ejendommen uden at skulle betale ekstra afgifter.

”På den måde er familiehandler en fin løsning, hvis man for eksempelvis vil hjælpe sine børn eller børnebørn med at få en fod ind på boligmarkedet, eller hvis man har et ønske om at fastholde en ejendom i familiens skød, uden at det koster ekstra, hvor sidstnævnte især er populært, når det kommer til sommerhuse,” forklarer hun og fortsætter:

”I december 2023 var det stadig de gamle ejendomsvurderinger, som var gældende, og de var ikke nødvendigvis tidssvarende og ofte meget lavere end ejendommenes reelle værdi, hvilket gjorde det muligt at give en endnu større økonomisk håndsrækning til de familiemedlemmer, man solgte ejendommen til.”

”Men fra januar 2024 kom der nye ejendomsvurderinger, som i nogle tilfælde er væsentligt højere end dem, der gjaldt i 2023. Så fra årsskiftet har familieoverdragelser skullet bero sig på de nye ejendomsvurderinger minus de 15-20 procent, som i mange tilfælde er dyrere, end hvad boligerne kunne overdrages for før skiftet til 2024. Primært derfor var der så mange familiehandler i december 2023, og primært derfor er antallet af familiehandler efterfølgende dalet drastisk fra 2024,” opsummerer Birgit Daetz.

Se udviklingen i antallet af familiehandler her:

Boligtype

Antal familiehandler dec. 2023

Årlig ændring

Månedlig ændring

Enfamiliehuse

917

126%

-71%

Ejerlejligheder

607

350%

-89%

Sommerhuse

1.321

294%

-93%

Tabellen viser antallet af familiehandler i december 2023 fordelt på boligtyper. Dertil fremgår ændringen i procent, når dette sammenholdes med hhv. december 2022 (årlig ændring) og januar 2024 (månedlig ændring). Kilde: Den Offentlige Informationsserver (OIS)

Fakta om familiehandler:  

For familiehandler gælder det, at man kan overdrage en ejendom til et familiemedlem (børn, børnebørn eller forældre) for en pris, der svarer til den seneste offentlige ejendomsvurdering minus 15 procent uden at skulle betale afgifter.

Er ejendommen vurderet i det nye vurderingssystem og dermed skal sælges på baggrund af den offentlige ejendomsvurdering for 2020 eller senere, er det 20 procent i stedet for 15 procent, som man i udgangspunktet kan trække fra vurderingen.

Kilder: Skat, Vurderingsportalen  

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce