Nybyggeri trækker boligpriserne op i København og Århus
De ældste boliger er de dyreste i København og Århus. Men de nybyggede boliger stiger mest i pris og trækker priserne i vejret. Det viser en undersøgelse fra RealMæglerne Holding A/S og BoligOne.
Det er ikke ligegyldigt for prisen, i hvilket årti boligen er opført, hvis man køber bolig i København eller Århus. Der er således stor forskel på kvadratmeterpriserne de enkelte årtier imellem. Godt 47.000 kr. pr. kvadratmeter må man i gennemsnit slippe, hvis boligen er opført før år 1900 og beliggende i København, mens man kan slippe med godt 32.000 kr. pr. kvadratmeter, hvis boligen er opført i 70´erne. Det er immervæk en forskel på 1,5 millioner kroner for en bolig på 100 kvadratmeter. Tilsvarende forskelle gør sig gældende i Århus, hvor der er næsten 15.000 kr. pr. kvadratmeter i forskel på boliger opført i perioden fra 1910 til 1919 og boliger opført i perioden fra 1970 til 1979. Det viser en undersøgelse fra RealMæglerne og BoligOne på baggrund af data fra boligsiden.dk.
De ældre boligkvarterer i København og Århus har ofte en meget attraktiv beliggenhed og handles derfor til høje priser. Samtidig har de fleste af ejendommene en arkitektur, som tiltaler mange, og det øger attraktionsværdien. Boliger opført i efterkrigstiden og op gennem 60´erne og 70´erne er derimod ofte opført i ringere materialer og har en dårligere beliggenhed, hvilket reflekterer sig i priserne.
Undersøgelsen viser også, at der er stor forskel på hvilke boliger, der er steget mest i pris. Boliger opført fra 1990 til 1999 har oplevet de mindste prisstigninger, med en stigning på 28 procent siden 2011, mens boliger opført siden 2010 er steget med 81 procent. Tilsvarende forskelle finder man i Århus, hvor boliger opført siden 2010 er steget med 76 procent i pris, mens boliger opført i perioden fra 1970 til 1979 kun er steget med beskedne 11 procent. ”Nyopførte boliger, såsom projektlejligheder, stiger mere i pris end gennemsnittet og handles til høje kvadratmeterpriser. Og da der i øjeblikket opføres rigtig mange projektlejligheder i København og Århus med attraktive beliggenheder, er det med til at skævvride prisstatistikken, og få prisstigningerne til at se voldsommere ud end de reelt er. Det bør politikerne have for øje inden de kaster sig ud i nye finansielle reguleringer af boligmarkedet i vækstområderne”, fortæller CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.
Som eksempel kan nævnes, at i Århus er priserne steget med omkring 30 procent siden 2011. Piller man boliger opført efter 2010 ud af statistikken, er stigningen kun på omkring 22 procent.