FinansBureauet

* Ny artikel

Det tyder på, at landets boligsælgere i højere grad måtte nedjustere deres forventning til pris i løbet af 2022 for at få boligen solgt.

I alt fald viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks, at det gennemsnitlige prisnedslag for især helårsboliger har taget nye højder i løbet af det forgangne år

Endda i en sådan grad, at der for huse såvel som for ejerlejligheder er tale om mere end en fordobling på et år.

Eksempelvis gav boligsælgerne i gennemsnit 442 kroner i nedslag per kvadratmeter, når de skulle sælge et hus tilbage i december 2021. I december 2022 lød nedslaget for villaer og rækkehuse på 963 kroner, og dermed er nedslaget på huse steget med hele 118 procent på blot et år.

Det svarer til, at et hus på 150 kvadratmeter i gennemsnit fik skåret 144.450 kroner af prisen i nedslag i december 2022. I samme måned året forinden lød det tal på 66.300 kroner.

Samme historie tegner sig for ejerlejligheder. Her landede det gennemsnitlige prisnedslag på 1.760 kroner per kvadratmeter i december sidste år. Således er nedslaget for lejligheder steget med 141 procent fra december 2021 til samme måned året efter.

”Den store stigning i prisnedslagets størrelse skal ses som et udtryk for, at der er sket uhyrlig meget på boligmarkedet på meget kort tid i kølvandet på de samfundsøkonomiske ændringer, der især har præget 2. halvår af 2022. Det har ændret vilkårene for særligt boligkøberne, der nu kan låne mindre til en bolig,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og fortsætter:

”Og det faktum ændrer også betingelserne for boligsælgerne, da de skal kunne prissætte den bolig, de vil sælge, så den også nærmer sig købernes mod til og muligheder for at betale for boligen. Det er en svær manøvre, når boligmarkedet er under forandring, da det, der for kort tid siden var en realistisk pris, hurtigt ikke er det længere. Derfor kan det især nu være vigtigt at have en ejendomsmægler med på råd, da de har ekspertisen til at finde den rette pris ud fra de aktuelle markedsvilkår.”

Største prisnedslag i Boligsidens historie

For både ejerlejligheder samt villaer og rækkehuse er der tale om, at det gennemsnitlige prisnedslag, som gjorde sig gældende i december sidste år, er historisk høje.

Med andre ord er der ikke før registeret prisnedslag i så høj en størrelsesorden for de to boligtyper i Boligsidens statistikker, som strækker sig tilbage til 2011.

De seneste december-tal tager dermed del i en igangværende udvikling, da det nu er sjette måned i træk, at prisnedslagets størrelse slår rekord i Boligsidens statistikker, mens det for villaer og rækkehuse er anden måned i træk.

”Vi kan se, at boligsælgerne og boligkøberne er længere fra hinanden i udgangspunktet sammenlignet med tidligere. I løbet af forhandlingsprocessen finder de dog frem til et prisleje, hvor det hovedsageligt er boligsælgerne, der må strække sig for, at boligsalget bliver en realitet,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Det er helt andre forhold, end hvad der for kort tid gjorde sig gældende. For blot et år siden var det ikke uvant, at boligkøbere nogle steder bød over udbudsprisen for at sikre sig, at boligen blev deres. Nu er det vendt på hovedet, og sælgerne må i højere grad sætte prisen ned for at sikre, at boligen bliver solgt – endda i en grad, der ikke er set lignende i over 10 år.”

Nedslaget for sommerhuse er også steget markant sidste år

Selv om der ikke er tale om en fordobling, er nedslaget for sommerhuse også steget betydeligt i løbet af 2022 med hele 84 procent.

Således startede det gennemsnitlige prisnedslag på sommerhuse med at lyde på 852 kroner per kvadratmeter tilbage i december 2021, hvor det endte på 1.571 i december 2022.

Modsat prisnedslaget for helårshuse, er der for sommerhusene heller ikke er tale om historisk høje nedslag målt i Boligsidens statistikker. Dog indtager det seneste niveau for det gennemsnitlige prisnedslag for sommerhuse i december 2022 en sjetteplads over største prisnedslag siden 2011.

Boligtype

Nedslag dec. 2022

Ændring dec. 2022 - nov. 2022

Ændring jan. 2022 - dec. 2022

Ændring dec. 2021 - dec. 2022

Villaer/rækkehuse

963

6%

113%

118%

Ejerlejligheder

1.760

8%

155%

141%

Sommerhuse

1.571

10%

87%

84%

Tabellen viser, hvad det gennemsnitlige nedslag var på i december 2022 fordelt på boligtyper. Dertil fremgår den procentuelle ændring, når denne sammenlignes med nedslaget fra hhv. november 2022 (månedlige ændring), januar 2022 (ændring fra årets indgang til årets udgang) og december 2021 (årlige ændring). Kilde: Boligsiden

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce