FinansBureauet

Nu vælger knap halvdelen fastforrentede lån med afdrag

En ny opgørelse fra Totalkredit viser, at knap halvdelen af realkreditinstituttets udlån i årets to første måneder er fastforrentede lån med afdrag. Dermed fortsætter låntypen med at hale ind på de variable lån uden afdrag, og det er en positiv udvikling, vurderer Spar Nord, der netop anbefaler, at man låser renterne fast snarest.

Danskerne foretrækker i stigende grad det fastforrentede lån med afdrag. Hele 45 procent af de boliglån, der er optaget hos Totalkredit i årets første måneder, har været lån med fast rente og afdrag. Det viser en ny opgørelse fra Totalkredit, der er Danmarks største udbyder af realkreditlån til ejerboliger, og hos Spar Nord ser man positivt på udviklingen:

 

- Der er mange ting, der taler for at sikre renten, og i Spar Nord anbefaler vi, at man slår til, mens renten stadig er lav. Jeg ved godt, at vi gennem længere tid nu har råbt "ulven kommer" i form af højere renter, mens det modsatte er sket, men i år ser vi for alvor nogle grundlæggende ændringer - blandt andet at der i 2017 for første gang siden 2007 var positiv vækst i alle 45 OECD-lande, forklarer chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm og uddyber:

 

- Derudover tyder flere internationale beregninger på, at den faktiske produktion i løbet af 2018 vil overgå den potentielle, hvilket er første gang siden finanskrisen, og det vil øge risikoen for hurtigere og højere stigninger i inflationen, der fortsat er lav i de industrielle lande. Alt imens er centralbankerne begyndt en normalisering af pengepolitikken, og det forventes, at vi i slutningen af året vil se den globale likviditet falde for første gang siden finanskrisen. Dertil kommer Donald Trumps ufinansierede skattereform, der vil øge statsunderskuddet i USA til 5 procent, hvorfor der skal sælges endnu flere statsobligationer.

 

Martin Lundholm siger supplerende, at han desuden glæder sig over, at flere vælger de tidligere så populære afdragsfrie lån fra.

 

- Det er yderst fornuftigt, at færre vælger de afdragsfrie lån, og at andelen af disse lån er faldet betydeligt de seneste år. Afdragsfrie lån er dyre i bidrag, og har man derfor lidt luft i likviditeten, kan man spare rigtig mange penge ved at omlægge til et lån med afdrag.

 

Andelen af fastforrentede lån med afdrag i det samlede realkreditudlån er ifølge Finans Danmark steget fra cirka 20 procent til knap 30 procent siden 2013, og låntypen nærmer sig dermed variabelrentelån uden afdrag, der tegner sig for cirka 35 procent af de danske realkreditlån. I 2010 var låntypens andel hele 46 procent.

  

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt