FinansBureauet

Næsten en tredjedel af landets kommuner har nu højere huspriser end før finanskrisen

29 kommuner i Danmark kan i øjeblikket bryste sig med at have højere huspriser, end da priserne toppede inden finanskrisen. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.

Huspriserne stiger, og i oktober satte kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse endnu engang rekord. Det har den gjort flere gange igennem de seneste måneder, og den positive udvikling i huspriserne kan også måles lokalt i kommunerne.

En ny opgørelse fra Boligsiden viser således, at der nu er hele 29 kommuner, hvor de aktuelle huspriser er højere, end da de i sin tid toppede inden finanskrisen.

”For to år siden var det kun i 14 kommuner, at huspriserne var højere end før finanskrisen. Nu er det tal fordoblet. Foruden kommunerne, der indeholder de store byer, ser vi nu, at flere kommuner i Jylland og på Fyn er repræsenteret på listen, og det vidner selvfølgelig om, at de stigende priser langtfra er et storbyfænomen. Udviklingen kommer aktuelt store dele af landet til gode,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Dog er det kommuner, som København, Aalborg og Gentofte, der har oplevet de største procentvise fremgange. Her ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris i oktober 2019 henholdsvis 35, 24 og 23 procent højere, end da priserne toppede inden finanskristen.

65 kommuner ligger under niveau

Boligsidens nye opgørelse er lavet ved undersøge de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i hver enkelt kommune i perioden 2005 til 2011. Den periode, hvor priserne toppede i hver kommune, er sammenlignet med de seneste salgspriser fra Boligsidens Markedsindeks i oktober. Og her viser det sig, at knap en tredjedel af alle landets 98 kommuner er kravlet forbi fortidens storhedstid på boligmarkedet

Det betyder omvendt også, at der fortsat er 65 kommuner, hvor salgspriserne på huse fortsat er lavere end da boligboblen bristede.  Og det er ikke nødvendigvis negativt.

”Det er ikke afgørende, om vi kommer op på tidligere års niveau i forhold til huspriserne i alle kommuner. Det afgørende er, at der fortsat er aktivitet på de lokale boligmarkeder, og at der med andre ord bliver købt og solgt huse. Helst i et tempo, hvor der er balance mellem pris og efterspørgsel, så markedet ikke går i stå, som det skete under finanskrisen,” siger Birgit Daetz.

Der er indtil videre heller ikke tegn på, at huspriserne er på vild himmelflugt. Hvis vi tager højde for den almindelige prisudvikling igennem årene og renser tallene i den nye opgørelse for inflation, viser det sig, at der kun er fire kommuner, hvor priserne i så fald stadig ligger over topniveauet inden finanskrisen.

Det gælder i København, Gentofte, Aarhus og Aalborg.

”Undtagen Gentofte er det Danmarks tre største byer, som altid vil være populære markeder at købe huse i. Det presser prisen lidt ekstra i vejret, og det samme er tilfældet for Gentofte Kommune, som er et meget attraktivt boligområde med deraf afledte høje huspriser,” forklarer Birgit Daetz.

Forsinket effekt

Omvendt tager det også tid at nå frem til det tidligere topniveau i huspriserne. Alene af den årsag, at finanskrisen satte ind på meget forskellige tidspunkter på de lokale boligmarkeder.

”Hovedstaden var det første sted, der blev ramt. Det er omvendt også her, vi har set, at priserne er steget først igen. Men i andre dele af landet kom knækket med forsinkelse. I Aalborg skete det først i 2011, og set i det perspektiv giver det også god mening, at priserne nu stiger i et varierende tempo fra egn til egn,” siger Birgit Daetz.

Fortsætter huspriserne med at stige, vil der efter alt at dømme også være flere kommuner, hvor huspriserne fremover vil toppe det tidligere niveau. Og i flere kommuner er man i øjeblikket meget tæt på at krydse målstregen.

Det gælder Ballerup, Vejle, Vallensbæk, Morsø og Hjørring kommuner, hvor huspriserne alle fem steder er under 300 kroner per kvadratmeter fra at krydse den magiske grænse.

Boligsiden kan du se hele listen over hvilke kommuner, der nu har højere huspriser end før finanskrisen og hvilke kommuner, der fortsat ligger under niveauet fra dengang. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce