FinansBureauet

Mange fordele ved forældrekøb i forstæderne

Med et rekordstort optag af unge på de videregående uddannelser er det i København næsten umuligt at opdrive en ledig bolig. En del vælger derfor et forældrekøb af en ejerlejlighed – og her kan der være store fordele ved at vende blikket mod vest. Det vurderer Advodan

De fleste nye studerende drømmer om en centralt beliggende lejlighed på Vester- eller Nørrebro, men for de fleste må det forblive ved drømmen. Efter endnu et år med rekordoptag er boligmarkedet ekstremt presset, og ventelisterne alenlange. En del vælger derfor et forældrekøb af en ejerlejlighed, men her er priserne også skruet højt op. Vender man blikket væk fra centrum og mod vest, kan man dog få langt mere for pengene.

Kig mod vest og få flere muligheder
Høje-Taastrup Kommune er kun 10-20 minutter fra de store uddannelsesinstitutioner i København og transportmulighederne er i top. Og mod vest ligger RUC kun få stoppesteder væk. Desuden får man næsten dobbelt så meget for pengene som i Københavns kommune – og postnummer 2630 har meget mere at byde på end blot lave boligpriser.
- Vi har både regionaltog, S-tog og busser. Faktisk også en direkte busforbindelse til DTU i Lyngby. Så i virkeligheden koster det ikke mange minutter ekstra i transport at bo her, siger det 30-årige byrådsmedlem Merete Scheelsbeck (K) fra Høje-Taastrup Kommune – som selv var bosiddende i Høje-Taastrup under sit studie, der foregik på Frederiksberg.

Forstæderne giver mere for pengene
I København og Frederiksberg ligger kvadratmeterpriserne for ejerlejligheder på henholdsvis 42.159 og 39.802 kr. pr. kvadratmeter ifølge boligportalen Boliga. Med disse priser bliver selv en meget lille lejlighed en stor investering. Det kan godt være, at den unge drømmer om en lille hybel i centrum, men man får meget mere for pengene, hvis man rykker lidt ud.

Det bekræfter boligadvokat Steen Moesgaard fra ADVODAN Glostrup & Taastrup, som hvert år ved denne tid hjælper et stigende antal forældre med at finde en tryg studiebolig til deres børn.
- I Høje-Taastrup Kommune er kvadratmeterprisen for en ejerlejlighed nede på ca. 20.000 kroner, så man kan få næsten dobbelt så meget for pengene, hvis man vælger at investere i postnummer 2630, siger Steen Moesgaard.

Meget at byde på – også i fritiden
Merete Scheelsbeck vil gerne tiltrække flere studerende til Høje-Taastrup Kommune, som også selv har et pænt udbud af uddannelser. Blandt andet har KU et af sine institutter under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet liggende i Taastrup. Hun er formand for kommunens Fritids- og Kulturudvalg og fremhæver derfor særligt kommunens aktive fritidsliv som endnu en god grund til at rykke mod vest.
- Vi kan bestemt hamle op med, hvad de store studiebyer har at byde på. Vi har både et varieret caféliv, musik-events, masser af butikker og idrætsfaciliteter, som jeg tror, at mange inde i byen ville misunde os. Lige nu renoverer vi også svømmehallen, så den kommer i topklasse, siger Merete Scheelsbeck.

En fremtidssikret investering
Steen Moesgaard fra ADVODAN anbefaler, at man tænker lidt længere end blot studietiden når man leder efter bolig til forældrekøb.
- Som nyuddannet er det ikke sikkert, at man har økonomien til at købe bolig. Får man flere kvadratmeter for pengene, giver det mulighed for at investere i en større lejlighed, som den unge kan blive boende i efter endt studietid, siger Steen Moesgaard

Merete Scheelsbeck ser gerne, at de unge får øjnene op for livet i forstæderne og bliver boende efter endt studietid. Hun supplerer med et ekstra argument for at slå sig ned i Høje-Taastrup, mens man læser:
- Vi har mange virksomheder i vækst og med spændende arbejdspladser, så jobmulighederne er også ganske lyse her, når uddannelsen er i hus.

Faktaboks: Fire ting du skal vide om forældrekøb

1. Finansiering og beskatning
Ved udlejning af en bolig til dit barn, skal du betale skat af lejeindtægten. Samtidig har du fradragsret for fx renteudgifter, fællesudgifter og ejendomsskatter. Få rådgivning om de forskellige beskatningsformer, der er relevante for forældrekøb.
2. Huslejen
Huslejen, som dit barn skal betale, skal svare til den pris, som tilsvarende boliger i området udlejes for.
Sætter du huslejen for lavt, kan du blive beskattet af differencen mellem den fastsatte husleje og markedsværdien
3. Lejekontrakt
Dit barn kan søge boligsikring. Det kræver dog, at I har en lejekontrakt på boligen. Skal barnet bo i lejligheden sammen med en studiekammerat, så er det en god idé, at barnet står alene på lejekontrakten med forældrene og laver en separat fremlejekontrakt med en eventuel studiekammerat.
4. Salg af bolig
Efter studiet skal boligen måske sælges igen. Du må sælge den til dit barn til en pris, der svarer til den offentlige ejendomsvurdering på handelstidspunktet minus 15 procent. Sælger du boligen på helt almindelig vis, bliver du beskattet af din fortjeneste, med mindre du selv har boet i boligen i ejerperioden.
 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce