FinansBureauet

Livrente - nu med pauseknap

Lovændring gør det muligt at få udbetalinger fra livrente helt eller delvist stoppet i en periode, hvilket kan betyde mange sparede skattekroner.

Livrente - nu med pauseknap
Er du gået på pension med en livsvarig livrenteopsparing i baglommen, har du fremover mulighed for at sætte udbetalingerne helt eller delvist i bero.  Det er resultatet af en nylig lovændring. Og det giver i langt højere grad mulighed for at planlægge pensionsudbetalingerne, så man styrer udenom topskat.

Indtil for nylig (før 11. maj 2012) fangede bordet, når udbetalingerne til en livsvarig livrente først var påbegyndt. Som konsekvens risikerede man et skattesmæk, hvis man helt eller delvist bevarede tilknytningen til arbejdsmarkedet. Og dermed blev den reelle pensionsudbetaling markant reduceret.

Men med lovændringen er det altså nu fremover muligt at sætte pensionen helt eller delvist på pause. Og denne øgede fleksibilitet giver mulighed for at tilrette pensionsudbetalinger, så de i samspil med de øvrige indtægter maksimeres med hensyn til den samlede skattebetaling i pensionsperioden.

De nye fleksible regler indebærer, at der vil være flere forskellige muligheder for at sætte udbetalingerne fra en livsvarig livrente på pause. Får man i en periode lyst til, og mulighed for, at vende fuldtids tilbage til arbejdsmarkedet, vil man have mulighed for at sætte hele livrenteudbetalingen på pause.

Men man kan også vælge blot at sætte en del af pensionsudbetalingen på pause, hvilket vil være oplagt i en situation, hvor man ønsker at bevare en delvis tilknytning til arbejdsmarkedet, i form af en deltidsbeskæftigelse eller ved blot at arbejde nogle enkelte måneder om året.

Konsekvens af, at man i en periode helt eller delvist sætter udbetalingerne fra en livsvarig livrente på pause, er at udbetalingerne i den resterende periode øges. Pensionsudbetalingerne afgøres som en kombination af den opsparede formue og den forventede restlevetid. Så jo større formuen er, og jo ældre man er, jo større vil de løbende udbetalinger blive. Den parkerede pensionsudbetaling bliver altså ikke udbetalt på én gang, men løbende fordelt over det antal resterende år, som pensionsselskabet forventer du lever

Det bevirker, at det ikke kun er pensionsmodtageren, men også pensionsselskabet der kan vinde ved lovændringen. Den samlede udbetaling i en livsvarig livrente vil nemlig, i sagens natur, altid indeholde et usikkerhedsmoment da udbetalingerne afhænger af, hvor længe man lever. Og hvis man ikke lever længe nok til at "indhente" den mistede pensionsudbetaling igen, vil den egentlige vinder ved lovændringen være pensionsselskabet.

Så husk at spise din vitaminpille, hvis du sætter livrenten på pause.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce