FinansBureauet

Livrem og seler er retro i forhold til boliglån

Fastforrentede realkreditlån med afdrag til ejerboliger og fritidshuse nåede i august 2018 en andel på knap 30 pct., hvilket er den højeste andel siden 2009. Det viser nye tal fra Nationalbanken her til morgen.

Den stigende popularitet hænger blandt andet sammen med indsnævringen af rentespændet mellem den korte og lange rente. Ser vi tilbage i tid, har der været stor sammenhæng mellem rentespændet og valg af låntype. Når rentespændet er stort, vælges kortrenteprodukter, imens populariteten af fastforrentede lån stiger, når rentespændet er lille. Vi har tidligere haft perioder, hvor det fastforrentede lån med afdrag har været langt mere populært, og med den nuværende udvikling kan man sige, at livrem og seler er retro. Vi har længe sagt, at renterne stiger, og pilen peger fortsat den vej. Derfor synes det at være rettidigomhu at vælge fast rente.

Det er dog næppe hele forklaringen. Andre forklaringer på hvorfor fast rente og afdrag er populær er, at den nye god skik bekendtgørelse skubber nye boligejere i den retning. Skal man således have et stort lån i forhold til sin indkomst, som man eksempelvis skal ved etablering, så produkthylden indsnævret til lån med fastrente eller lån med afdrag. Denne ændring har helt klart stor betydning for, hvilke lån der aktuelt er inn. En sidste ting er, at prisen på lån altså bidrag og risikoen på lånene i i dag hænger sammen i højere grad end det eksempelvis gjorde i tiden før finanskrisen. Det betyder, at det er billigst at vælge de mest sikre lån og det har man boligejere også fået smag for.

Venlig hilsen

Mikkel Høegh
Afdelingsdirektør
Presse- og Øk. Sekretariat

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Mikkel Høegh Mikkel Høegh

Følg på:

Mikkel Høegh er uddannet cand.oecon. og arbejder som afdelingsdirektør i Jyske Realkredit. Har tidligere været ansat tænketanken EUROPA, Danske Bank og Skatteministeriet, og har undervist på flere højere læreanstalter i bl.a. boligfinansiering. 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt