FinansBureauet

Lejlighedssalget rykker ud af København

Antallet af solgte ejerlejligheder i 2018 ligger ikke blot under sidste års niveau. Andelen af salg i hovedstadsområdet er også faldet markant. For fire år siden blev 50 procent af handlerne lukket i landsdelen København by, mens det nu gælder 38 procent. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Der blev givet håndslag på i alt 1.444 ejerlejlighedshandler henover juli måned. Det er ligesom i de fleste af årets foregående måneder færre end sidste år. Det er dog ikke blot salget, der tager et dyk. Ser man på hovedstadsområdets andel af det samlede salg, er der på ganske få år sket et markant fald. Det viser en opgørelse over lejlighedssalget i landsdelen København by, der inkluderer kommunerne Frederiksberg, Tårnby, Dragør og København.

I juli 2014 blev hver anden ejerlejlighed solgt i København by, mens det i juli måned i år blot gjaldt 38 procent. Det viser tallene fra Boligsiden.dk.

”København har altid være primær drivkraft i salget af ejerlejligheder, og sådan vil det også være fortsat. Men i takt med at de større provinsbyer vokser, er der flere, der søger mod andre bykerner, og det er en af årsagerne til, at vi ser en øget andel i lejlighedssalget i mange landsdele, mens København står for en mindre andel. Eksempelvis ser vi en vækst i andelen i kommuner som Roskilde, Horsens, Helsingør, Randers og Esbjerg,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Generelt fald på markedet
I år er der frem til 1. august solgt 10.873 ejerlejligheder i Danmark. Det tilsvarende tal for samme periode sidste år er 12.122 styks. Det generelle fald i salget er ifølge Birgit Daetz med til at rykke på andelene i salget, fordi markedet i København påvirker salget i resten af landet.

”Boligpriserne er høje i København, og når de et niveau, hvor få kan matche priserne, så står køberne overfor to muligheder. Enten afventer man, eller også finder man et billigere alternativ. Det kan enten være en lejlighed længere uden for centrum, end man havde stræbt efter, eller også kan et hus i pendlerafstand komme i spil. Begge dele ser vi ske, idet både salget af ejerlejligheder og huse stiger uden for København,” siger Birgit Daetz.

Salget vil stige igen
Rentefaldet i 2015 gjorde det muligt for flere at indtræde på boligmarkedet, men siden da er priserne steget ganske markant, og da nye, strammere låneregler i begyndelsen af året trådte i kraft, blev det sværere at købe dyre boliger uden friværdi i ryggen.

”Siden lånereglerne blev strammet, har vi set en mere neddæmpet salgsaktivitet, og den fart hvormed priserne er steget, er mere afdæmpet. Så min forventning er, at andelen af salg i København vil stige igen, når priserne finder et leje, hvor køberne igen oplever en frihed til at finde en bolig, der passer til deres behov,” siger Birgit Daetz.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce