Lejere skal se boligens energimærke
Regler fra Energistyrelsen giver lejere ret til at se boligens energimærke, inden de flytter ind i boligen.
Der er ikke mange, der ved det, men som lejer af en bolig har man ret til at se ejendommens eller boligens energimærke, inden lejeaftalen indgås.
Energimærket vurderer bygningens energitilstand på en skala fra A til G, hvor A er lavenergi og G har lav energieffektivitet. Energimærket er nok mest kendt fra salgsopstillinger på andels- og ejerboliger, men faktisk har man også som udlejer af en bolig pligt til at sørge for, at lejer for udleveret energimærket inden lejekontrakten skrives under.
- For den boligsøgende er det umiddelbart positivt, fordi det giver et billede af energiforbruget i ejendommen. Spørgsmålet er så, om energimærket i sidste ende reelt betyder noget for de boligsøgendes til- eller fravalg af en bolig, siger Henrik Løvig, der er adm. direktør hos BoligPortal.dk. Han uddyber:
- Særligt i de store byer, hvor det er vanskeligt at finde lejeboliger, tror jeg ikke, at ret mange vælger en bolig fra eller til, fordi energimærket har en høj eller lav karakter - med mindre man reelt har et valg mellem en bolig med et højt energiforbrug og en meget energieffektiv bolig, siger Henrik Løvig.
Hans skepsis deles af Lars Brondt, der er juridisk direktør i Ejendomsforeningen Danmark, en erhvervsorganisation for ejere, udlejere og boligadministratorer.
Han mener ikke, at reglerne omkring energimærkning af lejeboliger er brugbare i praksis. Blandt andet fordi energimærket ikke skal dække den enkelte bolig, men kan gælde for en hel ejendom med mange boliger.
- Vores politiske holdning er, at de her regler, der blev indført i 2013, er et udtryk for overregulering. Det giver ekstra administrativt arbejde for udlejere og det koster set i samfundsmæssigt perspektiv rigtig mange penge hvert år for noget, der ikke siger noget specifikt om den enkelte bolig og derfor ikke spiller en rolle i praksis, siger Lars Brondt.
Fakta:
• Energimærkning af boliger er lovpligtigt. Formålet er at synliggøre energiforbruget – og især de muligheder, der er for at spare energi.
• Energimærkningen af bygningen indebærer, at bygningen gennemgås af en energikonsulent, der dels vurderer bygningens energitilstand og på det grundlag indplacerer den på en skala fra A til G, hvor A udtrykker høj energieffektivitet og G lav effektivitet. Derudover indeholder energimærkningen en beskrivelse af mulighederne for at spare på energien.
• Fra 1. januar 2013 er annonceringspligten af energimærkning blevet udvidet. Det betyder, at et gyldigt energimærke altid skal synliggøres ved annoncering i kommercielle medier til salg, udleje eller overdragelse af en bygning eller bygningsenhed som f.eks. enfamiliehus, ejerlejlighed og andelsbolig. Det gælder både til bolig og erhvervsformål.
• Ved udleje af en ejendom eller en bolig er der krav om energimærkning af ejendommen eller den pågældende bolig. Det er ved udlejning udlejers/ejers pligt at sørge for, at lejer får udleveret energimærkningen, inden lejeaftalen indgås. Det er udlejer/ejer, der skal betale for energimærkningen, når en bolig skal udlejes. Udlejeren kan efterfølgende pålægge lejerne udgifterne til energimærkningen over varmeregningen.
Kilde: Energistyrelsen, boligejer.dk samt boligportal.dk