FinansBureauet

Lavere udbud og færre prishug: Sommerhusmarkedet gik egne veje i 2022

I løbet af i år har boligmarkedet taget en drejning, hvor den ellers stabile opadgående kurve nu er vendt. Det er dog hovedsageligt markedet for helårsboliger, der har lidt et knæk, da sommerhusmarkedet har været mindre påvirket af de økonomiske udfordringer, som især prægede sidste halvår af 2022.

De seneste år har sommerhusmarkedet udviklet sig usædvanligt og ikke mindst uforudsigeligt.

I første omgang blev der i tiden under coronapandemien sat massiv turbo på sommerhusmarkedet, hvor de sommerhuse, der var udbudt hos landets mæglerbutikker, nærmest blev revet væk.

Flere købere endte i budkrig i kampen om drømmesommerhuset, og udbuddet faldt betydeligt, mens priserne steg markant. Det er en udvikling, som i høj grad fortsatte et godt stykke ind i 2022.

Ser vi blandt andet på den gennemsnitlige kvadratmeterpris for sommerhuse fra marts 2020, hvor corona blev en realitet, og frem til Boligsidens seneste tal fra november 2022, fremgår det, at sommerhuspriserne nåede sit højdepunkt i 2022.

Således toppede sommerhuspriserne i juni måned i år med en kvadratmeterpris på 23.217 kroner.

”Under corona blev det ekstremt populært at tilbringe ferien i eget sommerhus. Blandt andet fordi muligheden for at rejse til udlandet var begrænset, og fordi det er en mere bæredygtig ferieform, som man kan drage nytte af flere gange om året,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden. 

”Samtidig var økonomien et andet sted, end den er i dag; friværdierne i de danske helårsboliger var høje, renterne var lave, og der var endda negative indlånsrenter i flere banker. Det gav incitament til at investere, hvorfor flere realiserede drømmen om et sommerhus, og sommerhusmarkedet slog alle rekorder, hvor flere af dem fortsatte ind i 2022,” fortsætter hun.

Sommerhuspriserne er over sidste års niveau

Boligpriserne er som bekendt faldet i løbet af 2022 som følge af de økonomiske udfordringer, der blev en realitet i kølvandet på krigen i Ukraine. Det er dog primært helårshuse, der har lidt de største prisfald.

Blandt andet viser Boligsidens seneste tal, at november blev den sjette måned med prisfald for lejligheder og femte måned for huse. Og i alt er lejlighedspriserne faldet med seks procent fra januar til november i år, mens prisfaldet for huse lyder på fire procent i perioden.  

Sommerhuspriserne er faldet i fem måneder – fra juni til november, hvor priserne i løbet af de måneder er faldet med tre procent og landede på 22.502 kroner per kvadratmeter i november.

Sammenligner vi til gengæld sommerhuspriserne fra januar i år og frem til november, er der tale om en stigning på tre procent. Og som den eneste af de tre boligtyper er sommerhuspriserne for november 2022 over niveau sammenlignet med samme måned sidste år – med hele fire procent for at være præcis.

”Et sommerhus betragtes ofte som et luksusgode, og derfor var forventningen, at flere ville skille sig af med sommerhuset i takt med, at krisen kradsede til, ligesom vi har set det under andre økonomiske kriser. Det ville få udbuddet til at stige, hvilket ville presse priserne betydeligt ned,” siger Birgit Daetz.

”Det har dog endnu ikke været tilfældet. Prisfaldene på helårsboliger har varet længere, og de har også været kraftigere end dem, vi har set på sommerhusmarkedet. Noget af forklaringen kan være, at beskæftigelsen stadig er høj herhjemme, hvorfor færre er nødsaget til at sælge sommerhuset. Samtidig er der fortsat gode muligheder for at leje sommerhuset ud, hvilket kan holde udgifterne nede,” fortsætter hun.     

Mindre stigning i prisnedslag end på helårsboliger

Ser vi på størrelsen på det gennemsnitlige prisnedslag, er sommerhusmarkedet igen bagud. I november 2022 landede gennemsnittet for prisnedslag på sommerhuse på 1.427 kroner per kvadratmeter.

Det er ganske vist en betydelig stigning sammenlignet med tiden under coronaboomet, men dog stadig en noget lavere stigning i forhold til nedslaget på helårsboliger.

Således steg det gennemsnitlige nedslag på sommerhuse med 87 procent fra november 2021 og frem til samme måned i år.

Til sammenligning steg nedslaget for huse med 122 procent i perioden, mens det for lejligheder steg med 137 procent.  

Lavt udbud og få handler

Hvis vi bevæger os væk fra priserne og kigger på udbuddet, adskiller sommerhusmarkedet sig igen fra markedet for helårshuse.

I løbet af det seneste år er udbuddet af huse såvel som lejligheder nemlig steget betydeligt – en stigning på henholdsvis 32 procent og 45 procent i perioden fra november 2021 til samme måned i år.

I samme periode er udbuddet af sommerhuse blot vokset med seks procent, sådan at der primo december i år var 4.637 sommerhuse til salg.

Der er dog et sted, hvor markedet for de tre boligtyper er nogenlunde på niveau med hinanden. Og det er på antallet af handler. For alle tre boligtyper gælder det, at antallet af handler er faldet drastisk i løbet af 2022.

I november blev der solgt 392 sommerhuse, hvilket er et yderst lavt resultat for måneden sammenlignet med tidligere år, som ikke er set lignende siden 2014.

Her er der tale om et fald i antallet af sommerhushandler på 47 procent sammenlignet med november sidste år, hvilket er i nogenlunde samme størrelsesorden som faldet på handler for huse og lejligheder, der faldt med henholdsvis 42 og 51 procent i perioden.

”Noget af det, der holder hånden under sommerhuspriserne, er det lave udbud. Sælgerne kan slet og ret holde prisniveauet højt på trods af den lave handelsaktivitet, fordi der ikke er særlig mange varer på hylderne for de interesserede købere,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Med det sagt, så bliver der ikke solgt mange sommerhuse for tiden. Noget af det er sæsonbetonet, noget af det skyldes, at mange i forvejen har realiseret drømmen om et sommerhus – særligt inden for de seneste år, mens en stor del af det nok skyldes, at køberne har behov for at afvente udviklingen i bolighandlen, indtil der igen er mere stabilitet i de finansielle markeder.”

ANNONCE
Grafen viser, hvordan den gennemsnitlige kvadratmeterpris på sommerhuse i landet har udviklet sig fra april 2020, hvor coronapandemien blev en realitet herhjemme, og frem til november 2022. Kilde: Boligsiden - Lavere udbud og færre prishug: Sommerhusmarkedet gik egne veje i 2022 Grafen viser, hvordan den gennemsnitlige kvadratmeterpris på sommerhuse i landet har udviklet sig fra april 2020, hvor coronapandemien blev en realitet herhjemme, og frem til november 2022. Kilde: Boligsiden
Del

Seneste nyt

Annonce