FinansBureauet

Lave renter koster på pensionsopsparingen

Der kan være flere grunde til, at de rekordmange danskere, der nærmer sig pensionsalderen, ønsker sig i nutidens unges sted, men pensionsforhold bør ikke være en af dem. De historisk lave renter har sænket de yngre generationers pensionsprognoser betragteligt, mens de pensionsnære lønmodtagere slipper billigere.

Knap 300.000 danske lønmodtagere er ifølge tal fra Danmarks Statistik, som Spar Nord har bearbejdet, i dag 60 år eller ældre, og den aldersgruppe er nu større end nogensinde før. Dermed nærmer rekordmange sig dagen, hvor de kan sige farvel til arbejdsmarkedet og leve af pensionsopsparingen.

Hvor meget, der er at leve for til den tid, afhænger naturligvis af den enkeltes pensionsopsparing, der i disse år påvirkes negativt af den historiske periode med lave renter, forklarer konsulent i Spar Nord Michael Mehlsen Sørensen:

- De seneste år med lavrentemiljø kan mærkes på danskernes pensionsprognoser, og kigger vi fremad, er der ikke de store udsigter til markante rentestigninger i den nærmeste fremtid. Konkret betyder det, at danskerne skal spare mere op end tidligere for at opnå den ønskede levestandard, når pensionsdatoen indfinder sig, siger han og fortsætter:

- De lave renter rammer pensionen hårdere jo lavere risikoprofil, man har. Er risikoprofilen lav, har man flere obligationer, og de giver bare ikke den samme valuta for investeringen, som de gjorde for 10-15 år siden. Typisk vil danskere, som nærmer sig pensionsalderen, have en lavere risikoprofil end de yngre, og derfor kommer den aktuelle situation også til at gøre et mindre indhug i pensionen for de, der har få år tilbage på arbejdsmarkedet.

Michael Mehlsen Sørensen hæfter sig dog ved, at den aktuelle lave inflation holder hånden under de ældre lønmodtageres pensionsopsparinger. Langt værre ser det ud for de unge, fastslår han/hun.

- Generelt kan de mange danskere, der nærmer sig pensionen, glæde sig over, at de slipper relativt billigt fra den nuværende situation afhængigt af, hvordan det går med deres opsparing. For er man bagud med sin pensionsopsparing, rammes man selvfølgelige hårdere, forklarer han og fortsætter:

- Anderledes ser det ud for de unge, hvis pensionsprognoser er blevet sænket ganske markant. Det betyder simpelthen, at man som ung skal forberede sig på at spare markant mere op til pensionen – især hvis man ønsker at kunne trække sig tilbage før tid. Og det er der rigtig mange, der ønsker som følge af den stigende pensionsalder.

ANNONCE
Del

Seneste nyt