Lærlinge strømmer til installationsbranchen
2017 blev et nyt rekordår for optaget af lærlinge i de danske el- og vvs-installationsvirksomheder. Men der er ifølge brancheorganisationen TEKNIQ fortsat brug for, at flere brancher er med til at uddanne især fremtidens elektrikere, hvis den positive udvikling skal fortsætte.
Installationsbranchen går stadig forrest, når det gælder om at slå dørene op for flere lærlinge. Helt friske tal fra Undervisningsministeriet viser således, at el- og vvs-installationsvirksomhederne i 2017 igen nåede nye højder for antallet af indgåede uddannelsesaftaler. Helt præcist så ansatte el-virksomhederne 13,1 procent (i alt 2.198) og vvs-virksomhederne 3,2 procent (i alt 811) flere lærlinge end i 2016. Det er fjerde år i træk, at antallet af uddannelsesaftaler i branchen er steget markant.
Til sammenligning så er antallet af indgåede uddannelsesaftaler for alle erhvervsuddannelserne i 2017 faldet med 3,7 procent.
”Det er fantastisk, at installationsbranchen igen har kunnet gøre plads til endnu flere lærlinge, og det understreger det store engagement hos virksomhederne for at bidrage til at sikre den nødvendige arbejdskraft. Samtidig er det en understregning af, at der er tale om en branche i fremgang, hvor der er brug for den opdaterede viden og de færdigheder, som lærlingene udstyres med på erhvervsskolerne,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Installationsbranchen, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.
Samtidig med det stigende antal indgåede uddannelsesaftaler faldt antallet af vvs-energilærlinge i skolepraktik med hele 39,6 procent.
”Vvs-virksomhederne har med andre ord støvsuget erhvervsskolerne for lærlinge. Og selvom optaget på vvs-energiuddannelsen er steget, så er der plads til, at endnu flere søger ind og får en teknisk uddannelse i topklasse, samtidig med at de får åbnet en lang række spændende karrieremuligheder,” siger Tina Voldby.
På elektrikeruddannelsen er antallet af lærlinge i skolepraktik dog steget med 5,1 procent til trods for, at elinstallationsvirksomhederne altså har optaget rekordmange lærlinge i 2017.
”Vi er rigtig kede af, at tallet er steget. Det er med til at give branchen et dårligt image. Men vi er ganske enkelt ikke i stand til at uddanne elektrikere til alle de brancher, der har brug for elektrikere,” siger Tina Voldby og uddyber:
”Branchens virksomheder uddanner over 95 procent af samtlige landets elektrikere, men kun omkring 40 procent af dem arbejder faktisk i elinstallationsbranchen nogle få år efter endt uddannelse. Det til trods for, at installationsvirksomhederne især de senere år faktisk er blevet rigtig gode til at tiltrække en del af de medarbejdere, som tidligere er søgt mod andre brancher. Det er bydende nødvendigt, at eksempelvis industrien i langt højere grad bidrager til at uddanne det nødvendige antal elektrikerlærlinge, hvis ikke vi på sigt skal komme til at mangle dygtige faglærte,” siger Tina Voldby.