FinansBureauet

Lad pengene yngle til 0 % i skat

En EU-dom har åbnet op for at skatteplagede danskere kan oprette investeringsselskaber på Cypern. Og det kan betyde skattegevinster

Lad pengene yngle til 0 % i skat
Det er fuldt lovligt, en smule besværligt, men utroligt indbringende. Ved at oprette et investeringsselskab på Cypern, kan man i praksis helt undgå at betale skat på aktieindkomst. Den løbende beskatning på aktieindkomst i selskabsregi på Cypern er nemlig et stort rundt nul. Og hvor de danske skatteregler tidligere umuliggjorde, at udnytte det attraktive investeringsklima på Cypern, så har cyprioternes nylige medlemskab af EU nu pludselig vendt op og ned på alting. Ved EU-domstolens mellemkomst er det nemlig nu blevet helt lovligt og legalt at oprette et finansielt selskab på Cypern, og investere igennem det. Så i stedet for årligt at skulle betale selskabsskat og/eller aktieindkomstskat på op til 42 % af årets gevinster, kan man altså fremover helt legalt nøjes med at betale et rundt nul.
 
Kun hvis man hæver udbytte fra det cypriotiske selskab, og stadigvæk er bosiddende i Danmark, skal man betale udbytteskat heraf i Danmark. Men venter man med at hæve udbyttet, finder der ingen beskatning sted, hvorfor investeringsgevinsterne kan få lov til at akkumulere sig år efter år uden at skattemyndighederne løbende tager deres del af kagen.   
 
Og hvis man så tilmed venter med at bruge løs af aktiegevinsterne til man er bosiddende i udlandet vil dygtige skatterådgivere kunne hjælpe at liste pengene ud af selskabet til en meget lempeligere beskatning end herhjemme.
 
At det nu kan lade sig gøre at lade sine penge yngle til en skatteprocent på nul i Cypern, kan man altså som nævnt takke EU domstolen for. Tidligere forhindrede den såkaldte CFC-beskatning ellers effektiv den trafik. Det er en beskatning som udløses, hvis man ejer mere end 25 % af et selskab i et lav-skatteland, og indkomsten i selskabet tillige i overvejende grad er af finansiel karakter. Opfylder man disse to betingelser fordrer reglerne, at det finansielle afkast inde i selskabet skal påføres direkte på aktionærens danske selvangivelse. Og så er man lige vidt. Men disse regler er nu kendt ulovlige af EU-domstolen, når det drejer sig om lav-skattelande inden for EU. Og da Cypern jo nu som bekendt er fuldgyldigt medlem af EU, ja så er der altså nu åbnet op for at danskere med ondt i skatten kan investere via et cypriotisk selskab, og dermed eliminere den løbende beskatning af aktiegevinsterne.
 
Der er dog nogle faldgrubber ved skattefri opsparing via Cypern, som man skal styre fri af. Hvis man skal nyde godt af nul-skatten, så skal selskabet ledes fra Cypern. Og det skal til og med være en reel ledelse. Proforma ledelse accepteres ikke af skattemyndighederne. Hvilket dog lyder mere besværligt end det behøver at være. For ofte vil man kunne få lokale revisionsfirmaer eller advokater til at varetage ledelsen af sådanne nul-skatteselskaber (hvilket kaldes Corporate Service).
 
Typisk koster en ledelse mellem 10.000-50.000 kr. årligt alt efter, hvor selskabet er placeret og hvilke ledelsesopgaver de bliver pålagt. Man kan vælge en bank til at varetage investeringerne, hvorefter den indsatte direktion kun udfører opgaverne med kontakt til myndigheder, bogføring, udarbejdelse af regnskab, indkaldelse til generalforsamling og almindelig performance overvågning.
ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt