FinansBureauet

Kurrer på tråden i Tyskland

Markedskommentar fra BRFkredit

Kurrer på tråden i Tyskland
Skuffende beskæftigelsesrapport sender nedtrapningen længere ud i horisonten
Tirsdag kom den længe ventede amerikanske jobrapport, Nonfarm Payroll for september. Rapporten har været udskudt siden den 4. oktober på grund af nedlukningen af den offentlige sektor. Rapporten kunne dog ikke leve op til markedernes forventning, idet beskæftigelsen uden for landbruget steg med 148.000 personer mod en forventet stigning på 180.000 personer. Som et lille plaster på såret viste ledighedsprocent at være faldet fra 7,3 pct. til 7,2 pct., hvor det i modsætningen til tidligere nu ser ud til, at ledighedsprocent falder som følge af, at flere er kommet i arbejde, hvilket bestemt er positivt. Den store skuffelse over beskæftigelsesrapporten var at finde i markederne, hvor der blev lagt et nedadgående pres på renterne, idet det fik sendt en hurtigt nedtrapning af de kvantitative lempelser længere ud i horisonten. Med udfaldet af de seneste data fra arbejdsmarkedet kombineret med den politiske uro og et kommende formandsskifte for Fed er det vores forventning, at vi først vil se en nedtrapning af de kvantitative lempelser en gang i det nye år og formentlig først efter, at den nye formand for Fed har sat sig for enden af det runde bord.   
 
Europæisk økonomi er en skrøbelig porcelænsfigur
Nøgletal fra den europæiske økonomi kunne ligeledes bidrage til et nedadgående pres på renterne, idet det samlede PMI-indeks, som er tillidsindikatoren for industri- og servicevirksomhederne i eurozonen, skuffede med et fald til 51,5 i oktober.  Positivt er det dog, at indekset fortsat ligger over 50, hvilket betyder, at der ses overvejende positivt på den økonomiske aktivitet. Et lille smil på læben kunne det dog blive til, da forbrugertilliden for euroområdet opfyldte markedernes forventning med en stigning til minus 14,5 i oktober mod minus 14,9 i september. De europæiske forbrugere har dog fortsat ikke den store tillid til økonomien, men stemningen hos forbrugerne bevæger sig trods alt i den rigtige retning, hvilket giver håb. Ugens nøgletal bekræfter således, at den europæiske økonomi er på rette spor, men at der køres i et meget lavt gear, og at der skal kigges langt ud i horisonten efter et kommende gearskifte. Den spæde vækst i Europa må derfor anses for at være skrøbelig som en porcelænsfigur, hvor der ikke skal mange stød til, før det går galt. Kombinationen af skuffende tillidsindikatorer, lav inflation og en styrket euro overfor dollaren kan lægge pres på ECB om yderligere lempelser, hvorfor det i øjeblikket kan være svært at se, hvornår ECB igen forhøjer renten.
 
Kurrer på tråden i Tyskland
Europas største økonomi Tyskland meldte sig ligeledes på nøgletalsbanen. Det samlede PMI-indeks for Tyskland faldt til 52,6. Tillidsindikatoren for industrien viste fremgang, hvorimod tillidsindekset indenfor servicevirksomhederne faldt, dog var begge underkomponenter over 50.  Samtidig kom det tyske erhvervstillidsindeks, IFO, svagere ud end ventet med et fald til 107,4 fra 107,7 måneden før.  På trods af fald i både PMI- og IFO-indekset er den tyske økonomi fortsat i fremgang, og det er vores vurdering, at de skuffende tillidsindikatorer ikke er et udtryk for tilbagegang for den tyske økonomi, men snarere vidner om en opstartsfase, hvor der kan være små kurrer på tråden på vejen til mere vækst. Tyskland har kursen mod den rette vej til vækst, og vi håber fortsat, at Europas vækstmotor kan bane vejen for den europæiske økonomi.
 
Mikkel Høegh, BRFkredit.dk
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce