FinansBureauet

Køb US-Dollars

I takt med at kreditkrisen forværres bliver US-dollars mere attraktive overfor Euro. Man bør derfor udnytte enhver svækkelse af dollaren til at købe.

Køb US-Dollars

Den globale økonomi nedgearer fortsat. Store og små banker er i alvorlige problemer grundet nedskrivninger på indenlandsk og udenlandsk gæld. Fonde og investorer sælger likvide fordringer, hvilket får aktier og sågar guldet til at falde. De kvantitative lempelser i USA er afsluttet, og det eneste der holder hånden under økonomien er lave renter og central bankernes opkøb af statsobligationer. Meget tyder på deflationært pres på den amerikanske økonomi, hvorimod vi fortsat har inflationært pres i Europa.

De finansielle markeder er volatile, og vi befinder os fortsat i generelle negative tendenser. Det danske indeks er hårdt ramt ved at ligge nede med over 20 % for året, og det amerikanske S&P 500 indeks ligger nede med ca. 9 % for året. Bunden er sandsynligvis ikke nået endnu, både når man ser fundamentalt på økonomien, og når man betragter det tekniske billede.

Bankerne udlåner ikke, og private husholdninger tilbagebetaler gæld frem for at forbruge. Udlåningsfaktoren i USA ligger i øjeblikket på 0,8. Det vil sige, at for hver dollar banken har adgang til, udlåner de kun 80 cent. Jeg ser ikke, at det er bedre i Europa. Tilliden bankerne imellem er forsvindende lille. Alt under en faktor på 1 er elendigt for en økonomi som vil vokse. Det betyder, at der ikke bliver lånt ud til investeringer i erhvervslivet, som kunne give nye arbejdspladser og vækst. Den histo-riske norm ligger på omkring 3, dvs 300 dollar i udlån for hver 100 dollar i bankernes kapital. Vækst under disse forhold er umulig, og jo længere denne tilstand består desto stærkere bliver den akkumulerede effekt i økonomien.

Tillad mig at nørde nogle økonomiske tal et øjeblik. De reelle tal for den amerikanske ledighed ligger nok tættere på 20 % end på de 9 %, som vi har fra de officielle definitioner. Det samme gør sig gældende for væksttallene, som officielt ligger på ca. 2 % og er svagt faldende. Beregner man væksten ud fra de oprindelige definitioner er væksten negativ, med et fald på 3 % i GDP, det vil sige at USA siden 2000 har været i recession, med undtagelse af 4. kvartal 2003.

Den samme tanke om spin kan påpeges overfor pengemængden M3, som siden 2006 ikke længere offentliggøres af FED - den Amerikanske Centralbank. M3 beskriver den totale mængde af penge, som er i omløb i økonomien, og der er tegn på at pengemængden er faldet i 2010 og en del af 2011. De seneste tal, som formodentligt viser effekten af den 2. runde af de kvantitative lempelser, viser en marginal positiv vækst. Men jeg forventer M3 vil be-gynde at falde igen.

Meget tyder på, at vi er på vej mod en alvorlig kredit krise, i stil med det vi så sidst i 2007 til tidligt 2009. Med mindre man hedder Buffet, og har milliarder på bankbogen og kan tillade sig en mangeårig investeringshorisont med store udsving, så er investeringsklimaet i øje-blikket det absolut værste at ligge lang med aktier. Ingen ved hvor bunden er - specielt ikke bankernes analytikere. Kun fremtiden vil vise hvor bunden er. Historisk set er sekulære negative markeder først vendt, når de generelle P/E værdier for aktier er nået ét-cifrede tal, og vi er stadig et stykke derfra endnu. Under den sidste kredit krise var der enorm forespørgsel efter den amerikanske Dollar (samt Franc og Yen), fordi alle havde behov for US Dollar for at tilbagebetale gæld, og størstedelen af verdens gæld er nomineret i US Dollar. Dollaren steg 6,8 % i september over for Euroen, hvilket gav en række glimrende investeringsmuligheder for den aktive, li-kvide og fleksible investor. Rigeligt til at outperforme det generelle marked eller bankernes populære investeringsforeninger.

Denne appreciering blev naturligvis forstærket af de overordnede strukturelle problemer, som Euroen har. Grækenland og dets statsgæld har været en katalysator i denne proces ,og markederne forventer blot, at det er et spørgsmål om tid, før Grækenland får omstruktureret dets gæld.

Jeg forventer, at der i de kommende måneder fortsat vil komme yderst fordelagtige investeringsmuligheder i at købe US Dollar over for Euroen, i takt med at vi rykker nærmere en ny kredit krise i lys lue. Enhver stigning i EUR/USD vil være en mulighed for at sælge Euroen over for Dollaren. Vær forsigtig i dette investeringsklima, vær fleksibel og forbliv likvid.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce