FinansBureauet

Køb bolig på Lolland nu

Produktionen af tunnel-elementerne til Femern-forbindelsen skal finde sted i Rødbyhavn. Det vil få drastiske konsekvenser ikke bare for beskæftigelsen, men også for boligpriserne på Lolland.

Køb bolig på Lolland nu

Med beslutningen om, at Rødbyhavn skal være produktionssted for tunnelelementerne til den kommende Femern-forbindelse, er der lagt op til en decideret prisfest på det lollandske boligmarked.

Det estimeres fra forskellig side, at etableringen af Femern-forbindelsen samlet set vil betyde i omegnen af 10 - 12.000 nye arbejdspladser på Lolland, når alt medregnes. Det svarer til en forøgelse af beskæftigelsen med over 50 %. Og det vil have en massiv indflydelse på boligmarkedet, da øget beskæftigelse traditionelt set altid medfører øget boligefterspørgsel.

Der er samlet set under tusind boliger til salg på Lolland, og hele sidste år blev der solgt 282 helårsboliger. Boligmarkedet er altså på ingen måde bare i nærheden af at være stort nok til på kort sigt at kunne absorbere den efterspørgsel som etableringen af Femern-forbindelsen vil medføre. Som konsekvens vil boligpriserne stige kraftigt.

Stigende boligpriser er ellers ikke noget man er vant til på disse kanter. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på handlede huse i Lollands kommune hører med en kvadratmeterpris på 5.240 kr. til blandt de absolut laveste i landet. Kvadratmeterprisen er under det halve af landsgennemsnittet, og selv nabokommunen har en kvadratmeterpris der ligger 33 % højere, mens kvadratmeterprisen for regionen som helhed ligger 68 % højere.

Men det er et styrkeforhold som vil ændre sig drastisk med etableringen af de nye arbejdspladser på Lolland. Med etableringen af Femern-forbindelsen vil Lolland gå fra at være en stillestående del af udkantsdanmark til at være et vækstcenter og vigtigt forbindelsesled mellem Skandinavien og det øvrige Europa. Det vil i sig selv kunne berettige et varigt langsigtet prisløft på 25-30 %.

På kort sigt kan priseffekten på boligmarkedet lokalt set tilmed blive endnu større. Men der findes ingen økonomiske modeller der vil kunne kvantificere effekten på boligpriserne af en så kraftig forøgelse af beskæftigelsen på lokalt plan på en realistisk måde, hvorfor ethvert bud på prisudviklingen på kort sigt vil være behæftet med mere end almindelig stor usikkerhed. Men at effekten vil være stor, er der ingen tvivl om.

Det er ganske vist langt fra alle beskæftigede med Femern-forbindelsen, der vil købe fast ejendom i regionen. En del af arbejdskraften vil rekrutteres lokalt eller indenfor pendlerafstand. Og en del vil vælge at leje en bolig i stedet. Men et øget antal udlejede boliger vil i sig selv også være med til at drive ejerboligpriserne i vejret, da afkastet af fast ejendom derved øges. Man skal huske på, at vi snakker om et område med et begrænset udbud, og hvor der sælges huse helt ned til under 200.000 kr. Der er altså rigtig højt til loftet. Og når tsunamien af arbejdspladser skyller ind over regionen, kan der nemt opstå flaskehalse på boligmarkedet, der vil drive både markedslejen og ejerboligpriserne kraftigt i vejret. Så hvis man køber bolig i Rødby eller omegn netop nu, er der gode chancer for at det vil være den bedste bolighandel man nogensinde kommer til at gøre.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce