Klar, parat, køb sommerhus
De gode nyheder står i kø, og år 2017 kan blive året hvor markedet for sommerhuse for alvor vrister sig fri af mange års træghed. Det vurderer RealMæglerne.
Fortsat lave renter, og gode konjunkturer. Udsigt til øget efterspørgsel fra pensionister. Lovforslag om øget belåningsgrænse hos realkreditinstitutterne. Udsigt til rekordhøje lejeindtægter. Jo, det kan være lidt svært at få armene ned som sommerhusejer, hvis man følger med i nyhederne i disse dage.
Endnu har de positive bølger dog ikke for alvor resulteret i stigende priser. Ifølge opgørelsen fra boligsiden.dk´s markedsindeks har prisstigningen været beskedne to procent gennem de seneste 12 måneder. Og det er ikke rigtig noget som imponerer, når sommerhuspriserne, ifølge tal fra Realkreditrådet, stedvist stadig ligger mere end 50 procent under topniveauet tilbage i 2007. I mange år har markedet været præget af højt udbud, som ikke har kunnet opsuges tilstrækkeligt af det stigende salg, og det har lagt en dæmper på prisstigningerne.
Men det kan hurtigt ændre sig, for sjældent, om nogensinde, har nyhedsstrømmen været så entydig og massiv positiv som netop nu. Der er fremsat lovforslag om ny planlov, som åbner op for, at pensionister fremover kun skal have ejet et sommerhus i et år for at kunne få tilladelse til helårsbeboelse. Det er væsentlig kortere tid end i dag, hvor der som udgangspunkt er et krav om ejerskab i 8 år, før en sådan tilladelse vil kunne gives. Og det har med et slag gjort en befolkningsgruppe på over 1,2 millioner til potentielle købere af et sommerhus med helårsbeboelse for øje.
Lovforslaget om en ny planlov giver også sommerhusejere, som ikke anvender huset som helårsbeboelse, ret til fremover selv at benytte eller udleje huset i 34 uger i sommerperioden mod 26 uger i dag. Det er særdeles gode nyheder for udlejningsmarkedet, som i forvejen har kronede dage som følge af ændrede feriemønstre i de forgangne år. Danmarks Statistik melder således om en fremgang i antallet af personovernatninger på 4,7 procent i 2016 i forhold til 2015, som i forvejen var steget med 8 procent i forhold til året forinden. Sammenholdt med at det skattemæsige bundfradrag øges fra 21.000 kr. til 26.000 kr. gør det udlejningssommerhuse til en langt mere attraktiv investering.
Og endelig er der fremsat forslag fra regeringen om, at grænsen for hvor stor en del af sommerhusets værdi der kan belånes hos et realkreditinstitut øges fra 60 til 75 procent. Det vil gøre det over 1.000 kr. billigere om måneden at finansiere et sommerhus til en værdi af en million kr.
”Der er udsigt til rigtig mange lovændringer til fordel for sommerhusejerne. Sammenholdt med de fortsat gode konjunkturer og det lave renteniveau skaber det et særdeles gunstigt miljø for sommerhusmarkedet. Så nu hvor højsæsonen for sommerhussalget nærmer sig, er sandhedens time kommet, hvor vi finder ud af om markedet for sommerhuse for alvor kan vriste sig fri af mange års træghed. Tendenser fra Nordsjælland og andre bynære sommerhusområder indikerer, at der er forår i luften for kommende sommerhussælgere”, udtaler CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.