FinansBureauet

Kina: Fordele, ulemper og faldgruber ved opsvinget

De seneste økonomiske tiltag fra Kinas centralbank får Timur Turlov, CEO og stifter af Freedom Holding Corp., til at vurdere, at kinesiske aktiver kan tilbyde attraktive afkast og overgå det amerikanske marked i det kommende år.

Efter den amerikanske centralbank (FED) sænkede renten, meddelte Kinas centralbank (PBoC) et økonomisk stimulusprogram. Banken sænkede reservekravet med 50 basispoint og reducerede repo-renten for syv dage med 20 basispoint. Ifølge en repræsentant fra PBoC vil disse tiltag øge likviditeten i finanssystemet med 142 milliarder dollars, hvilket vil gøre banker mere tilbøjelige til at udstede lån og dermed stimulere forbrug. Andre tiltag omfatter finansiering af statslige selskabers køb af ejendomme under opførelse op til 100 pct. af lånebeløbet, refinansiering af realkreditlån, yderligere kapitalisering af banker og særlige kreditlinjer fra Centralbanken (swap-aftaler på 113 milliarder dollars) for at muliggøre køb af aktier og ETF'er på det kinesiske fastland. Disse tiltag ser umiddelbart positive ud, og markederne har reageret derefter. Eksempelvis steg SPDR S&P China ETF (GXC) med mere end 8 pct. på en enkelt dag.

De nye støttetiltag blev iværksat på baggrund af svage makroøkonomiske nøgletal og frygten for, at Kinas BNP ikke vil vokse med de forventede 5 pct. ved årets udgang. Heri ligger risikoen ved at investere i kinesiske aktiver. Den negative stemning vokser på grund af svagt forbrug, hvilket påvirker lokale virksomheders fremtidige indtjening og vækstmuligheder. Resultatet af det amerikanske præsidentvalg vil også have stor indflydelse på denne udvikling. Hvis Kamala Harris vinder, vil toldsatserne på kinesiske importvarer være lavere, end hvis Donald Trump vender tilbage som præsident. Et andet vigtigt element for den kinesiske økonomi vil være stimuli via finanspolitik, som sandsynligvis vil have en større effekt på forbruget end ændringer i pengepolitikken, der primært fokuserer på at øge likviditeten i finanssystemet. Uanset hvilke tiltag Beijing iværksætter for at stimulere væksten, vil de føre til et større budgetunderskud. Kinas usagte regel er at holde underskuddet under 3 pct. af BNP, hvilket gør det muligt for landets statsgæld at forblive under 60 pct. af BNP. En beslutning om at øge underskuddet vil blive truffet baseret på makrodata, herunder nøgletal for økonomien i tredje kvartal.

Det mest optimistiske scenario for Kina forudsætter en stigning i underskuddet og lave satser for eksporttold. I så fald kan BNP-væksten overstige 5 pct. ved årets udgang. Hvis en af disse to betingelser ikke opfyldes, vil væksten i det kinesiske aktiemarked sandsynligvis kun være kortvarig. I det tilfælde kan PDD Holdings (PDD), JD.com (JD) og Tencent (TCEHY), som oplever vækst inden for spil og sociale medier, og har gode udsigter inden for betalingsløsninger på grund af lempelsen i pengepolitikken, være interessante investeringer. Baidu (BIDU), som er Kinas største spiller inden for kunstig intelligens, er et attraktivt langsigtet investeringsmål på en fem- til syv-årig horisont. Inden for bilindustrien er det bedre at vælge hybridbilproducenter, der viser vækst i leverancer og højere profitmarginer end rene elbilproducenter, med Li Auto (LI) som en af de mest oplagte. Uanset hvilken sektor i det kinesiske marked investorer vælger, bør de tage højde for, at den geopolitiske risiko i Kina er blandt de højeste i Emerging Markets-sektoren. Af denne grund handles kinesiske aktier til en lille rabat i forhold til deres historiske værdiansættelser. For at undgå uacceptable risici bør investorer nøje begrænse størrelsen på deres positioner. På trods af risiciene kan kinesiske markeder dog potentielt overgå de amerikanske i det kommende år, hvilket gør Kina til et attraktivt marked for investorer, der ønsker at opnå afkast og risikosprede deres portefølje geografisk.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce