FinansBureauet

Investorernes nytårsfortsæt: Nedbring risikoen og gå på aktieudsalg

Af Maxim Manturov, chefanalytiker Freedom Finance Europe, der står bag handelsplatformen Freedom24.

For privatinvestorer vil 2023 byde på fortsat usikkerhed på aktiemarkedet. Obligationer og guld kan nedbringe risikoen – mens enkeltaktier på udsalg kan være vejen frem for dem, der vil have lidt mere i afkast. Og husk at gemme lidt kontanter på sidelinjen.

Privatinvestorer er efter sidste års tumult på markerne blevet langt mere opmærksomme på at reducere risici i deres porteføljer. Og med rette.

2022 var et forfærdeligt investeringsår, hvor både aktier og obligationer raslede ned i værdi.

De fleste prognoser for inflationen siger, at den vil forblive forhøjet mellem 4-5 procent i 1-2 år endnu, og det kan betyde flere skvulp på aktiemarkederne. Mange eksperter spår at aktiemarkedet vil tage endnu et fald og derefter zig-zagge sidelæns de næste 5-10 år.

Som et af de få lyspunkter i markederne, kan Kinas genåbning, efter lang tids coronarestriktioner, trække markederne i en positiv retning. Men det er på et skrøbeligt grundlag baseret på en enorm gæld.

Som privatinvestor kan man skele lidt til hvad de professionelle investorer gør i øjeblikket.

Lige nu er de meget optagede af at renterne på obligationer endelig er blevet høje nok, og kurserne faldet så meget, at de virker markant mere attraktive.

Guld befinder sig nu i et teknisk setup, hvor der er forøget sandsynlighed for et større “bull market”. Centralbanker verden over akkumulerer i øjeblikket også ædelmetallet, og det kan vise sig at blive en af de bedre risikojusterede investeringer de kommende 1-3 år. Især hvis inflationen forbliver forhøjet.

Selvom inflationen i øjeblikket æder dine kontanter, falder aktiemarkedet stadig, så det kan betale sig at gemme lidt penge til at vi enten ser aktiemarkedet har fundet en bund, eller hvis krigen i Ukraine stopper – eller du finder enkeltaktier fra solide store selskaber, der er kommet på tilbud. For efter 2022’s store fald på markederne kan mange aktier fås til udsalgpris. Nogle med god grund, mens andre bare er trukket ned med markedet. Men husk at der ikke er garantier for noget på markederne, og tag højde for din situation og tidshorisont.

2023 bliver året, hvor vi skal tænke os om.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce