FinansBureauet

Investeringsforeningerne er blevet en øre billigere

InvesteringsForeningsrådet har kigget deres medlemmer efter i sømmene, og konklusionen er, at investeringsforeningerne er blevet en øre billigere.

Investeringsforeningerne er blevet en øre billigere

En øre. Så meget billigere er investeringsforeningerne blevet i det forgangne år. Det er konklusionen af InvesteringsForeningsrådets undersøgelse af omkostningsniveauet i de danske investeringsforeninger.

Hvor det i 2010 i gennemsnit kostede 1,04 kr. at administrere 100 kr., kostede det i 2011 i gennemsnit 1,03 kr. at få forvaltet en formue på 100 kr. Og det kan så være en stor en trøst for investorerne i et år, hvor det var mere end almindeligt svært, at finde en aktiebaseret afdeling der gav overskud og hvor enkelte afdelinger tabte helt op til 37 % af værdien.   

Undersøgelsen fra InvesteringsForeningsrådet viser, at omkostningerne varierer meget fra forening til forening. Omkostningerne varierer også mellem de forskelle typer af investeringer. I de billigste afdelinger koster administrationen kun omkring ¼ procent om året. I de dyreste afdelinger er niveauet over 2 procent. Der er forskel på prisen på aktivt og passivt styrede afdelinger. Analysen viser, at omkostningerne i de passivt styrede aktieafdelinger i 2011 var på 0,69 procent mod 1,48 procent i de aktivt styrede aktieafdelinger.

InvesteringsForeningsRådet skriver, at de opfordrer investorer og rådgivere til at se på omkostningerne, når de vælger investering, men at investorer ikke alene bør vælge ud fra omkostningerne. Man kan ikke regne med, at de billigste foreninger giver de højeste afkast fremover - ligesom man ikke kan regne med, at de dyreste foreninger giver de laveste afkast, anfører foreningen.

Men analysen viser, at man bestemt heller ikke kan regne med, at de ekstra penge man giver ud til en aktivt styret aktieafdeling betyder, at man modtager et højere afkast. Analysen viser således, at det næsten er tre gange så dyrt, at investere i emerging markets-aktier end danske obligationer. Men hvor en dansk obligationsafdeling i snit gav et afkast på mellem 3 og 7 procent i 2011, præsterede eksempelvis Nordea Invests afdeling for indiske aktier at tabe 37 procent af formuen i samme periode.  

 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce