FinansBureauet

Inflation 2023: Hvad bliver fremtiden for rentestigninger?

Inflationen har medført, at centralbanker verden over har hævet renten. Men vil den stige yderligere? Og hvordan vil det påvirke forbrugerne?

Det chokerede mange, da danskerne sidste år oplevede kraftige stigninger, hvadend det gjaldt energipriser eller prisen for mælk i supermarkedet. Faktisk i så høj grad, at en gennemsnitlig børnefamilie i Danmark har måttet punge ud med mere end 35.000 kroner årligt. Men nu ser det ud til, at inflationen nu ikke rykker sig i så hastigt tempo.  

I den første måned i 2023 faldt inflationen til 7,7 procent ifølge Danmarks Statistik. Men selvom den er faldende, så er inflationen stadig høj. Det betyder, at en liter mælk f.eks. stadig er dyr. Så hvad kommer det her til at betyde for renterne og fremtidige boligkøbere? 

Hvorfor hæver centralbankerne renterne?

I 2022 måtte Den Europæiske Centralbank hæve renten hele fire gange. Det er en kontrast til, at banken faktisk ikke havde hævet renten de sidste 11 år. Også centralbankerne i Norge, Schweiz og herhjemme i Danmark har hævet renten. Centralbankerne skal sikre prisstabilitet, og når renten hæves, er det et forsøg på at dæmpe inflationen. For når renten stiger, vil man som forbruger have mindre lyst til at købe, og dermed sænker det forbruget. 

Hvad betyder det for forbrugeren?

Når centralbankerne fastsætter renterne, så kommer det til at påvirke de banker, som vi normalt låner penge fra. Det er uanset om det er billån eller huslån. Men hvordan skal man som forbruger bære sig ad, når ens penge bliver mindre værd, og når renterne stiger? Faktisk viser det sig, at det ikke på alle områder har den store betydning. For en undersøgelse fra Home fra januar understreger, at selv om renterne stiger, så har danske boligejere stadig planer om at købe en bolig i den nærmeste fremtid. 

Så selv om renterne stiger, kan man som potentiel boligkøber derfor stadig finde gode renter hos Sambla.dk. Her sammenlignes mange typer lån, så man kan finde boliglån med lave renter. Et boligkøb kræver, at man holder tungen lige i munden. Men som eksperter anfører, så betyder inflationen ikke nødvendigvis, at man skal holde sig helt fra at undersøge boligmarkedet eller omlægge sit lån.

Vil renten stige yderligere?

I USA har centralbanken FED også hævet renten en del gange i løbet af 2022. Og det kommer nok ikke til at blive sidste gang. I et interview med Bloomberg News udtaler en chef for en af centralbankernes afdelinger, at selv om inflationen falder, så kan den komme til at bide sig fast. Derfor kan vi forvente, at centralbanker stadig vil hæve renten. Men det betyder ikke, at man skal afholde sig helt fra at forbruge. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce