FinansBureauet

I disse kommuner har huskøberne fået bedre vilkår

På et år er udbuddet af villaer og rækkehuse steget fem procent på landsplan. Det lægger en dæmper på konkurrencen blandt køberne. I ni kommuner er der tale om stigninger på over 20 procent, viser tal fra Boligsiden.

Der har i de seneste år været tryk på boligmarkedet med et stigende antal handler og opadgående priskurver, særligt på markedet for villaer og rækkehuse. Den blomstrende aktivitet har lokket flere sælgere på markedet, og henover det seneste år er udbuddet af huse steget lidt over fem procent, hvilket betyder, at der primo juni var omkring 38.300 villaer og rækkehuse til salg i Danmark.

I visse kommuner er der dog tale om en markant større stigning i udbuddet. Ni kommuner har på et år fået et løft i udbuddet på over 20 procent. De pågældende kommuner tæller blandt andre Frederiksberg og Aalborg samt flere omegnskommuner til hovedstaden. Det viser en opgørelse fra Boligsiden.

”Når udbuddet stiger, kan det skyldes flere ting. Én mulighed er, at der ikke er gang i salget, og at nye emner blot får det eksisterende udbud til at vokse. Det er dog næppe tilfældet nu, hvor der derimod er godt gang i handlen i hele landet. Udbuddet stiger på trods af en høj salgsaktivitet ganske enkelt, fordi flere er interesseret i at sælge i en tid, hvor køberne strømmer til,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

De ni kommuner hvor løftet i udbuddet er over 20 procent er: Frederiksberg (78 %), Vallensbæk (46 %), Tårnby (31 %), Aalborg (30 %), Greve (29 %), Fredensborg (28 %), Halsnæs (23 %), Herlev (21 %), Høje-Taastrup (20 %), Samsø (20 %).

Flere huse at vælge imellem

Det stigende udbud giver huskøberne mere at vælge imellem, og det øger chancen for at finde den helt rigtige bolig.

”Få boliger på markedet presser køberne til at agere meget hurtigt, mens et stigende udbud giver køberne lidt pusterum, så de i højere grad får mulighed for at sondere terrænet, inden de skriver under på en købsaftale,” siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Samtidig må sælgerne gøre sig mere attraktive over for køberne, hvis de vil af med boligen hurtigt. Det giver et lille rum til forhandling. Når jeg siger lille, er det, fordi der stadig er stor omsætning i de områder, hvor udbuddet stiger, så som køber er det fortsat en god idé at have det finansielle på plads, inden man begynder boligjagten.”

I områder som eksempelvis Frederiksberg kommune, hvor udbuddet for et år siden var i bund med kun 27 huse til salg, er der dog flere nuancer i udbudskurven, pointerer Birgit Daetz:

”Vi taler her om et af Danmarks dyreste områder at købe hus i, og det betyder, at køberskaren er smal. Med stigende priser gennem flere år er et øget udbud både et udtryk for, at det er et gunstigt tidspunkt at sælge, men også at det eksisterende prisniveau giver salgstiden et nøk op ad.”

Se aktuelle udbudstal for alle landets kommuner på Boligsiden.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce