I disse kommuner er husene dyrere end før finanskrisen
Boligmarkedet buldrer derudad, men hvor godt går det egentlig, hvis man sammenligner med niveauet fra før boligboblen bristede? Der ser Boligsiden.dk nærmere på i en ny analyse.
Boligpriserne stiger og stiger i hele landet og har efterhånden gjort det i nogle år. Det går ligeledes markant hurtigere med at sælge boligerne. Og det har fået flere til at spekulere på, om vi befinder os i endnu en boligboble, som vi oplevede i årene omkring finanskrisen, hvor huspriserne var historisk høje.
For at finde ud af det har Boligsiden.dk analyseret, hvornår priserne toppede i de enkelte kommuner.
Det er vidt forskelligt, hvornår priserne var på sit højeste. Derfor har vi set nærmere på boligpriserne i hver enkelt kommune i perioden 2006 til 2011 for at finde ud af, hvornår de toppede. Perioden er valgt, fordi Boligsiden.dk erfaringsmæssigt ved, at pristoppen i nogle dele af landet kom med forsinkelse i årene efter udbruddet af finanskrisen. Efter vi har fundet ud af, hvornår priserne toppede, har vi sammenlignet med aktuelle priser fra Boligsidens Markedsindeks for marts 2018.
Analysen viser, at det i 18 ud af landets 98 kommuner er dyrere at købe en villa eller et rækkehus nu, end da priserne var på sit højeste omkring finanskrisen.
”De stigende priser er generelt et tegn på, at det går godt på boligmarkedet. Det er klart, at vi skal være opmærksomme på udviklingen, men når vi på nuværende tidspunkt ser, at blot en femtedel af kommunerne har toppet, befinder vi os på et niveau, hvor vi godt kan vente med at slå alarm. Især fordi flere tiltag, der sigter mod at bremse en eventuel boligboble, formentlig vil få en snarlig effekt,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Her er priserne toppet
De 18 kommuner, hvor priserne har overhalet niveauet fra før finanskrisen, er København, Gentofte, Rødovre, Aalborg, Tårnby, Aarhus, Skanderborg, Lyngby-Taarbæk, Hvidovre, Gladsaxe, Esbjerg, Jammerbugt, Odense, Glostrup, Herlev, Herning, Favrskov og Dragør.
Den største fremgang findes i København, hvor én kvadratmeter ifølge salgstal fra marts måned nu koster 37.179 kroner mod 29.214 kroner i fjerde kvartal 2006, da priserne sidst var på deres højeste. Det er en vækst på 27 procent. Kommunerne er nævnt i række efter hvor stor fremgang, de har oplevet, og mens København løber med den største fremgang, kan Dragør fremvise den mindste.
”Helt præcist gælder det én procents fremgang, hvilket svarer til en stigning på 24 kroner per kvadratmeter, så man kan nærmere tale om, at Dragør nu er på niveau. Det gælder i øvrigt også flere andre kommuner, der kredser om prislejet fra før boligboblen bristede,” siger Birgit Daetz.
Kommunerne Rebild, Viborg, Middelfart, Syddjurs, Varde og Tønder er alle under 500 kroner fra at runde niveau.
Størstedelen ligger under niveau
Ser man i stedet på, i hvilke kommuner husene handles mange tusinde kroner under niveauet fra før finanskrisen, peger pilen på Langeland, Struer, Odsherred, Halsnæs, Lolland, Vordingborg, Kalundborg, Sorø, Guldborgsund og Gribskov. Her handles husene mellem 2.040 og 5.539 kroner mindre per kvadratmeter.
Men det er langt fra kun disse kommuner, der ikke er kommet op på samme niveau som tidligere. Faktisk ligger hele 75 kommuner stadig mellem en og 42 procent lavere, end dengang kvadratmeterpriserne var på deres højeste.