FinansBureauet

I 3 ud af 5 kommuner er det sværere at sælge boligen end for 10 år siden

I hele 60 kommuner er liggetiden på parcelhuse i 2018 højere end for 10 år siden, og det er hovedsageligt i kommunerne uden for Sjælland, du skal vente længere på en køber. Blot to kommuner uden for Sjælland har nemlig lavere liggetider i dag end i 2008. Det viser en ny analyse, som Spar Nord står bag.

Der er for alvor kommet gang i bolighandlen gennem de senere år, hvor der med hjælp fra lave renter og øvrige positive økonomiske vinde er blevet lagt afstand til finanskrisens spøgelse med flere handler og stigende boligpriser. Det er dog ikke alle steder i landet, der har samme grund til at juble.

En undersøgelse foretaget af Spar Nord, der har bearbejdet nye tal fra Finans Danmark, viser nemlig, at det primært at sjællænderne, der har fået lettere ved sælge boligen. I 37 af landets kommuner går det i dag hurtigere at sælge parcelhuset end for 10 år siden, og af dem har blot to kommuner uden for Sjælland (Aarhus og Skanderborg) således lavere liggetider i dag. Ifølge cheføkonom Jens Nyholm skyldes det især, at opsvinget i København nu for alvor har bredt sig til resten af Sjælland.  

- København har gennem de seneste mange år oplevet en markant tilflytning og dermed befolkningsvækst, og boligpriserne har i samme periode udviklet sig ganske betragteligt. Nu er priserne på et så højt niveau, at mange begynder at se værdi i at bosætte sig i oplandskommunerne, siger han og fortsætter:

- Samme tendens vil vi formentlig også begynde at se i landets øvrige metropoler som Aalborg og Aarhus, der gennemgår en lignende udvikling. Her er forskellen dog for det første, at priserne endnu ikke er i nærheden af niveauet i København og for det andet, at en del af oplandet til de to byer jo hører under Aalborg og Aarhus kommuner. Derfor vil der gå lidt ekstra tid, før vi vil kunne se udviklingen i disse tal.

Hos ejendomsmæglerkæden Nybolig, der står bag hver femte solgte bolig i Danmark, har man fulgt udviklingen nøje, og kommunikationschef Thomas Hovgaard forklarer, at det historisk er en naturlig udvikling, at liggetiderne stiger og falder, endda med markante udsving.

-Vi kommer efter en historisk krise, og derfor vil markedet skulle bruge tid på at finde sit rette niveau. Vi har set en spirende optimisme på boligmarkedet de seneste par år, og når priserne især i de store byer er nået over førkriseniveau, vil flere tøve med at købe af frygt for at købe på toppen. Derfor ser vi faktisk en tendens til, at flere fravælger de store byer, særligt København, og vælger billigere alternativer i omegnskommunerne, hvor de kan få mere plads for pengene, siger Thomas Hovgaard, der også peger på de skærpede låneregler som årsag til den udvikling.

Jens Nyholm hæfter sig ligeledes ved de markante udsving. Langt de fleste af de kommuner, der har oplevet størst fald i liggetiderne, var nemlig også blandt dem, som i 2008 havde de højeste liggetider.

- Det interessante er jo, at situationen i løbet af 10 år er blevet vendt på hovedet. I dag finder vi de laveste liggetider i de kommuner, hvor det for få år siden var sværest at få boligen solgt, og det er bemærkelsesværdigt, hvor stærkt udviklingen er gået. Tallene er en tydelig afspejling af den urbanisering, vi har set siden finanskrisen som følge af øget søgning mod de større byer fra især de unge samt krisens konkurser blandt flere af provinsens virksomheder med tab af arbejdspladser til følge.  

Tilbage i 2008 skulle man helt ned på plads nummer 29 for at finde en sjællandsk kommune på listen over kommuner med de laveste liggetider. Her lå Albertslund Kommune med en gennemsnitlig liggetid på 153 dage. I dag er liggetiden faldet til 85 dage.

Her er det i dag sværere at sælge boligen end i 2008:

Kommune

Forskel i liggetid 2008-2018 (%)

1.

Ærø

234,49

2.

Haderslev

197,59

3.

Struer

190,23

4.

Tønder

188,76

5.

Fanø

187,86

6.

Assens

187,56

7.

Sønderborg

162,45

8.

Thisted

160,35

9.

Lemvig

157,21

10.

Norddjurs

144,31

Her er det i dag lettere at sælge boligen end i 2008:

Kommune

Forskel i liggetid 2008-2018 (%)

1.

Vallensbæk

-61,04

2.

Ishøj

-51,22

3.

Herlev

-50,69

4.

Egedal

-48,96

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt