FinansBureauet

I 13 kommuner har boligejerne tjent over 500.000 kr. siden bunden

På landsplan faldt prisen på et gennemsnitligt hus med 1,1 pct. i 3. kvartal 2014, mens prisen på en lejlighed steg med 0,3 pct. Det seneste år er huspriserne steget med 1,4 pct., mens lejlighedspriserne er steget med 4,6 pct.

I 13 kommuner har boligejerne tjent over 500.000 kr. siden bunden

Selv om huspriserne falder, må udviklingen alligevel betragtes som positiv. Det skyldes, at prisfaldet er mindre, end det prisfald man skulle forvente på denne årstid i et stabilt marked. Normalt er det nemlig sådan, at hver gang sommeren går på hæld, så falder boligpriserne er smule. Det er måske ikke så underligt, eftersom det alt andet lige er sværere for køber at vurdere en boligs kvaliteter, når haven slumrer i brungrå farver, end når bugnende blomsterbede pryder haven i sommermånederne.

Konkret kan man forvente, at huspriserne falder med -1,2 pct. alene som følge af, at vi bevæger os fra 2. til 3. kvartal, mens lejlighedspriserne falder med -1,9 pct. Da tilbagegangen i huspriserne er mindre end det, skal dagens tal derfor ikke tolkes som et varsel på dårligere tider, men snarere som et tegn på, at stabiliseringen af husmarkedet fortsat er inde i en god gænge karakteriseret ved moderat stigende priser, når der korrigeres for sæson.

Set over det seneste år er huspriserne da også steget, ligesom faldet i 3. kvartal primært skyldes, at priserne steg voldsomt i 2. kvartal 2014. Sammenligner vi således huspriserne i 3. kvartal 2014 med 1. kvartal 2014, så er der fortsat tale om en klar fremgang.

Hvad lejlighederne angår, må man blot konstatere, at markedet fortsat har fart på, og at hverken efterårssjask eller brune baggårde kan holde køberne og prisudviklingen tilbage.

Det seneste år: 51 kommuner har oplevet stigende priser

Det seneste år, dvs. fra 3. kvartal 2013 til 3. kvartal 2014, er huspriserne steget i 51 ud af landets 98 kommuner. For 1 år siden gjorde det sig kun gældende i 49 kommuner, mens det for 2 år siden gjorde sig gældende i 34 kommuner og for 3 år siden i 16.

Der er således ingen tvivl om, at boligmarkedet igen er i bedring på trods af dagens lille skuffelse, og at bedringen stille og roligt er ved at få en afsmittende effekt på flere af de kommuner, hvor man ikke tidligere har talt særligt positivt pm boligprisudviklingen.

Baggrunden for udviklingen skal givet vis findes i bytteforholdet. For i takt med, at priserne er steget i de store byer, er det blevet relativt billigere for boligkøberne at bosætte sig i forstæderne eller provinsen, og det har givet vis fået nogen boligkøbere til at overveje en alternativ beliggenhed til deres nye hjem. Samtidig er renten så lav, at den virker stimulerende for boligprisudviklingen over hele landet.

I 13 kommuner er huspriserne steget med over 500.000 kr. siden bunden
Da huspriserne ramte bunden i vinteren 2012 kostede et gennemsnitligt hus på 140 m2 1.530.000 kr. Nu koster samme hus 1.579.000 kr. Det betyder, at en gennemsnitlig boligejer er blevet 49.000 kr. rigere på murstensværdi, siden huspriserne igen begyndte at vende snuden i den rigtige retning.

I nogle kommuner er husejerne dog blevet beriget med et langt større beløb end det. I 26 kommuner er prisen på et gennemsnitligt hus på 140 m2 således steget med mere end 250.000 kr. siden den lokale bund, mens 13 kommuner har oplevet prisstigninger på mere end 500.000 kr.

Til sammenligning har 19 kommuner oplevet, at prisen på en gennemsnitlig lejlighed på 80 m2 er steget med minimum 250.000 kr. siden den lokale bund, mens 5 kommuner har oplevet prisstigninger på en gennemsnitlig lejlighed på 500.000 kr. eller derover.

I nogle kommuner er boligpriserne steget ganske mærkbart siden bunden. De fleste af kommunerne er dog beliggende tæt ved København, om end en by som Aarhus også sniger sig godt op i feltet, hvad lejligheder angår. Det er ikke så mærkeligt, eftersom det normalt er i København og landets andre store byer, at vi først spotter de nye tendenser på boligmarkedet. Dertil kommer, at boliger tæt på København og for den sags skyld også Aarhus generelt koster kassen, hvorfor selv en mindre prisstigning vil give sig udslag i pæn gevinst, når den omregnes til kroner og ører.

Bedste hilsner
 

Lise Nytoft Bergmann
Boligøkonom, chefanalytiker


Nordea Kredit

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce