FinansBureauet

I 10 kommuner er huspriserne steget med over 500.000 kr. siden bunden

I 10 kommuner er huspriserne steget med over 500.000 kr. siden bunden

På landsplan faldt prisen på et gennemsnitligt hus med -0,5 pct. i 4. kvartal 2014, mens prisen på en lejlighed steg med 0,3 pct. Det seneste år er huspriserne steget med 1,5 pct., mens lejlighedspriserne er steget med 4,7 pct.

Selv om huspriserne er faldet det seneste kvartal, må udviklingen alligevel betragtes som positiv. For ikke nok med at både hus- og lejlighedspriserne er steget det seneste år, så har prisstigningerne også fundet sted i store dele af landet. Ud af landets 11 landsdele, kan vi således registrere prisstigninger på huse i de 6 og stort set stabile priser yderligere 2 landsdele. For lejlighedernes vedkommende har der været stigninger i 8 ud af 11 landsdele, og det er trods alt pænt.

Dagens tal skal derfor ikke tolkes som et varsel på dårligere tider, men snarere som et tegn på, at stabiliseringen af boligmarkedet fortsat er i fuld gang. Tallene viser desuden, at de almindelige sæsonudsving i boligpriserne også har gjort sig gældende i 2014, hvorfor prisudviklingen for 4. kvartal falder lidt sløjt ud. Samlet set har boligmarkedet dog klaret sig pænt i 2014.

Hvad lejlighederne angår, må man blot konstatere, at markedet fortsat har fart på, og at hverken vintersjask og brune baggårde kan holde køberne og prisudviklingen tilbage.

I 10 kommuner er huspriserne steget med over 500.000 kr. siden bunden
Da huspriserne ramte bunden i vinteren 2012 kostede et gennemsnitligt hus på 140 m2 1.530.000 kr. Nu koster samme hus 1.574.000 kr. Det betyder, at en gennemsnitlig boligejer er blevet 44.000 kr. rigere på murstensværdi, siden huspriserne igen begyndte at vende snuden i den rigtige retning.

I nogle kommuner er husejerne dog blevet beriget med et langt større beløb end det. I 26 kommuner er prisen på et gennemsnitligt hus på 140 m2 således steget med mere end 250.000 kr. siden den lokale bund, mens 10 kommuner har oplevet prisstigninger på mere end 500.000 kr.

Til sammenligning har 23 kommuner oplevet, at prisen på en gennemsnitlig lejlighed på 80 m2 er steget med minimum 250.000 kr. siden den lokale bund, mens 3 kommuner har oplevet prisstigninger på en gennemsnitlig lejlighed på 500.000 kr. eller derover (København, Frederiksberg og Gentofte).

I nogle kommuner er boligpriserne steget ganske mærkbart siden bunden. De fleste af kommunerne er dog beliggende tæt ved København, om end en by som Aarhus også sniger sig godt op i feltet, hvad lejligheder angår. Det er ikke så mærkeligt, eftersom det normalt er i København og landets andre store byer, at vi først spotter de nye tendenser på boligmarkedet. Dertil kommer, at man generelt skal have den helt store pung frem, hvis man ønsker at bliver ejer af en bolig tæt på landets metropoler, hvorfor selv en mindre prisstigning vil give sig udslag i pæn gevinst i friværdien, når den omregnes til et beløb i kroner og øre.

Bedste hilsner

Lise Nytoft Bergmann
Boligøkonom, chefanalytiker

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce