FinansBureauet

Hvad må du, når du er sygemeldt?

Selvom du er sygemeldt, kan du stadig have lov til at tage på ferie. Det er netop slået fast med en ny dom fra Vestre Landsret. Se her, hvad du, ifølge Advodan, ellers bør være opmærksom på som sygemeldt.

Hvad må du, når du er sygemeldt?

Det kan være svært at finde ud af, hvad du må og ikke må, hvis du er sygemeldt fra dit arbejde. I en ny dom har en sygemeldt mekaniker netop fået en erstatning på 80.000 kr. – blandt andet for en uberettiget fyring.

Han var taget på skiferie, selvom han var sygemeldt, og blev derfor opsagt af sin arbejdsgiver. Men det var ifølge Landsretten ikke i orden. Medarbejderen havde nemlig allerede tilbudt at udføre lettere opgaver på arbejdspladsen, men havde fået afslag af sin arbejdsgiver.

Her guider advokat Johnny Norup fra ADVODAN Vejen dig til tre ting, du bør være opmærksom på, hvis du er sygemeldt.

Må jeg tage på ferie?
Det korte svar er: Spørg om lov, inden du tager på ferie under din sygemelding. Din kommune eller arbejdsgiver kan måske have indsigelser, fx hvis ferien er med til at forhale dit sygdomsforløb.
Og hvis du tager på ferie uden at have fået grønt lys, kan du risikere, at du ikke længere kan modtage sygedagpenge, eller at din arbejdsgiver ikke længere kan få refusion for din løn.

Må jeg lave, hvad jeg vil i min fritid?
Du må ikke lave fuldstændigt, hvad du vil i din fritid, hvis du er sygemeldt. Igen handler det om, hvorvidt dine aktiviteter forhaler sygdommen eller ej. Det er fx et problem, hvis du er sygemeldt med rygproblemer og alligevel fortsætter med at spille fodbold i den lokale klub.
Du må heller ikke fortsætte et bijob under din sygemelding – også selvom din arbejdsgiver i sin tid har givet dig tilladelse til at have et job ved siden af. Hvis du fx står og vender plader til fester i weekenden, kunne du måske også tage telefonen eller lave andre lettere opgaver på din sædvanlige arbejdsplads.

Kan jeg blive fyret under min sygdom?
Ja, det kan du godt. Sygdom er ikke i sig selv en hindring for at blive opsagt. Hvis du bliver fyret, skal det dog stadig være med en saglig begrundelse – eksempelvis at der er lange udsigter for en tilbagevenden, og at din nøgleposition er svær at fylde med en vikar. Det kan også være, at virksomheden må skære ned på grund af økonomiske vanskeligheder. I så fald har du stadig ret til dit normale opsigelsesvarsel.

Er du ansat som funktionær, og har du været syg i mere end 120 dage, skal du være opmærksom på, at du kan blive opsagt med et kortere opsigelsesvarsel. Det skal dog stå i din ansættelseskontrakt for at være gældende.

 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce