FinansBureauet

Huspriserne stagnerer i maj, der ellers ofte har leveret store stigninger

Priserne på villaer og rækkehuse i april og maj er så godt som ens. Sådan plejer det ikke at være. Er det ventede prisfald under opsejling?

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at priserne på villaer og rækkehuse steg med blot 18 kroner pr. kvadratmeter fra april til maj. Det betyder reelt, at priserne er stagnerende.

Det sker i en måned, der ellers tidligere år har været garant for store prisstigninger. I for eksempel 2019 og 2021 steg priserne nemlig fra april til maj med 1,7 procent. Nu er virkeligheden altså en helt anden.

”Normalt ser vi store prisstigninger i maj, hvor foråret har bidt sig fast, og hussalget typisk topper. I år er der sket et skifte i netop maj måned, hvor udbuddet er steget, nedslagene er blevet større, og hvor prisstigningen er nærmest ikke eksisterende. Det kan være det første tegn til, at vi i de kommende måneder begynder at se de prisfald, som flere iagttagere af markedet har spået om den seneste tid,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Ser vi tilbage til 2015, har stigningen i huspriserne fra april til maj kun en tidligere gang været lavere end nu. Det var i foråret 2020, hvor coronanedlukningen lagde en dæmper på prisudviklingen, inden den kort efter skabte den helt modsatte effekt.

Ejerlejligheder stiger med én procent

Retter vi blikket mod markedet for ejerlejligheder, er det ikke helt samme tendens. I hvert fald er priserne steget med én procent fra april til maj, og det er cirka samme niveau, som det plejer at ligge på i årets femte måned.

Alligevel er det ret sikkert at sige, at de vilde prisstigninger vi så i coronatiden er slut for nu. For nedslaget på ejerlejligheder er steget de seneste tre måneder og er nu mere end fordoblet i forhold til maj sidste år.

”Det er usædvanligt, at nedslaget på ejerlejligheder stiger i foråret. Det fortæller os, at den voldsomme efterspørgsel er aftaget, så sælgerne ikke længere bare kan tage den næste køber i rækken, når de møder en køber, der ikke vil betale udbudsprisen,” siger Birgit Daetz og slår fast:

”Vi ser nu væsentlige stigninger i prisnedslaget i både København og Aarhus, der tilsammen udgør cirka halvdelen af lejlighedsmarkedet og derfor også driver udviklingen på landsplan.”

Alligevel viser Boligsidens Markedsindeks altså, at salgspriserne på ejerlejligheder ikke er faldet. Hvordan hænger det sammen?

”Når de stigende nedslag, det højere udbud og den svindende efterspørgsel ikke har sat sig i salgspriserne, er det et udtryk for, at markedet endnu ikke har indstillet sig på de ændrede forhold, og at køberne nu skal acceptere at sætte til salg til mindre priser, hvis de skal lykkes med salget,” siger Birgit Daetz.

Vanlige prisstigninger på sommerhuse

Hvor tegnene på et kursskifte i prisudviklingen af huse og ejerlejligheder er ret tydelig, så reagerer sommerhusmarkedet på nogenlunde samme måde, som det plejer.

Det har betydet prisstigninger i maj på 1,5 procent samt faldende nedslag og salgstid.

”Sommerhusmarkedet tager tilsyneladende lige en tørn mere her i højsæsonen. Her er efterspørgslen måske ikke på niveau med de vilde coronatider, men der er fortsat mange, der gerne vil købe sommerhus, og det holder altså priserne oppe,” siger Birgit Daetz.

Udvikling i huspriserne i maj 2022:

Region

Salgspris pr. kvm (i kr.)

Ændring (måned)

Ændring (år)

Hele landet

17.807

0,1 %

5,0 %

Region Hovedstaden

34.657

0,2 %

7,4 %

Region Midtjylland

14.927

-0,1 %

2,2 %

Region Nordjylland

11.310

-0.8 %

1,4 %

Region Sjælland

15.819

0,3 %

5,9 %

Region Syddanmark

12.399

0,4 %

4,2 %


Prisudvikling på boligmarkedet i maj 2022:

Boligtype

Salgspris pr. kvm (i kr.)

Ændring (måned)

Ændring (år)

Villaer og rækkehuse

17.807

0,1 %

5,0 %

Ejerlejligheder

35.738

1,0 %

4,5 %

Sommerhuse

22.776

1,5 %

7,2 %

(Kilde: Boligsidens Markedsindeks)

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE