Huspriserne er nu højere end før finanskrisen i 50 kommuner
Boligpriserne i Danmark stiger, og i 50 af landets kommuner koster det nu mere at købe hus end før finanskrisen. Renser vi tallene for inflation er listen dog kun på ni kommuner.
Huspriserne i Danmark er steget i 10 måneder i træk. Det viser Boligsidens Markedsindeks. De stigende priser gør det historisk dyrt at købe hus i mange af landets kommuner, og nye beregninger viser, at huspriserne nu er højere end før finanskrisen i 50 af landets 98 kommuner.
Dermed har corona altså ikke sat en stopper for boligprisstigningerne, som det ellers blev spået for et år siden. Og sammenligner vi med en lignende opgørelse fra september sidste år, hvor 39 kommuner havde rundet niveauet fra før finanskrisen, er der altså alene i det seneste halve år kommet 11 kommuner mere med på listen.
”Coronakrisen er en økonomisk krise på mange punkter, og derfor er det logisk at sammenligne med finanskrisen. Men idet boligmarkedet har reageret stik modsat forventningerne, og boligpriserne i corona-tiden er steget, er det logisk, at listen over kommuner, hvor du skal have flere penge op af lommen, er blevet længere,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Inflation forkorter listen væsentligt
At den liste over kommuner med priser højere end før finanskrisen bliver længere er en naturlig konsekvens af, at priser på varer, tjenesteydelser, boliger og så videre stiger over tid. Og renser vi tallene for den inflation, der har været siden tiden før finanskrisen og frem til nu, er der kun ni kommuner, hvor priserne i dag er højere end dengang.
De ni kommuner er Skanderborg, Aarhus, Aalborg, København og fem andre kommuner i hovedstadsområdet.
”I store træk er de historisk høje huspriser altså et fænomen, der er isoleret til landets største byer. Det er her, vi skal holde øje med, om udviklingen kommer til at gå for stærkt. Boligmarkedet har udviklet sig stille og roligt i nogle år nu med prisstigninger på omkring fire procent hvert år med en lidt større stigning i 2020, og boligbyrden er meget lav i en historisk kontekst. Det er et robust fundament at stå på,” siger Birgit Daetz og uddyber:
”Nationalbanken forklarede i sidste uge, at den nuværende situation ikke kan sammenlignes med tiden før finanskrisen. Dengang var prisstigningerne kraftige over en længere periode, og de stigninger var drevet af stigende gæld og forventninger om yderligere prisstigninger. Der er vi ikke nu. Nok er der fart på, men vi er ikke over fartgrænsen.”
Se hvordan priserne har udviklet sig i kommunerne siden før finanskrisen på Boligsiden.