FinansBureauet

Huspriserne er nu højere end før finanskrisen i 39 kommuner

Coronakrisen har ikke ført til de ventede prisfald på huse, og måler vi de aktuelle priser op mod tiden før finanskrisen, er priserne nu højere i 39 af landets 98 kommuner.

De fleste steder i Danmark gav finanskrisen det enorme dyk i boligpriserne, som coronakrisen ikke har leveret. Det var ellers ventet, at corona ville sætte en stopper for de prisstigninger, vi har oplevet de seneste år, men der er sket det modsatte, og på landsplan er salgspriserne på huse nu højere end nogensinde før.

En ny opgørelse fra Boligsiden viser, at priserne i 39 af landets kommuner nu også er højere, end da de toppede før finanskrisen. Det er 10 kommuner mere, end da Boligsiden lavede en lignende opgørelse i november sidste år – kort før coronakrisen.

”Efter ganske små prisfald i starten af året hvor corona stjal dagsordenen på boligmarkedet, og hvor vi alle forventede store prisfald, begyndte priserne at stige igen i maj og har nu gjort det fire måneder i træk. Det afspejler sig også i landets kommuner, hvor det især er på Sjælland og i de store byer, at priserne nu er over niveauet fra den seneste krise på boligmarkedet – finanskrisen,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og tilføjer:

”Den frygt vi havde for, at coronakrisen ville gøre noget lignende ved boligpriserne, har indtil videre vist sig at være ubegrundet.”

Inflation æder prisstigninger

Når vi renser prisstigningerne for inflation, er der imidlertid kun otte kommuner, der i dag har højere priser på huse end før finanskrisen.

”Det understreger pointen om, at finanskrisen var en afgrundsdyb krise, som havde enorme konsekvenser for boligmarkedet og for den enkelte boligejers økonomi. Og det viser, at det i virkeligheden er helt utidigt at sammenligne finanskrise og coronakrise. Ja, måske skal vi der beskæftiger os med boligmarkedet holde helt op med at kalde det coronakrise,” foreslår Birgit Daetz.

Der er altså ingen krise – lige nu i hvert fald – men de seneste ugers stigning i coronasmitten kan få ny indvirkning på boligpriserne. Derfor er det mest afgørende heller ikke, om priserne er højere end før finanskrisen i 98, 39 eller otte kommuner. Det mest afgørende er, at markedet bevæger sig den rigtige vej på trods af corona.

”Salgstallene stiger i både byerne og i udkantskommunerne. Det vil sige, at der er rigtig mange, der handler bolig og rykker ud med flyttebilen. Det har en afsmittende effekt på priserne. Derfor vil vi også de kommende år se, at priserne i flere kommuner rykker fra toppen fra før finanskrisen – også når der er renset for inflation. Det gælder også selv om, vi lige nu lever med corona og de skvulp, det fortsat kan risikere at give boligmarkedet,” siger Birgit Daetz.

Ligger huspriserne i din kommune over eller under niveauet fra før finanskrisen? Det kan du se i tabellen her.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce