FinansBureauet

Husejere er vilde med at få tjekket huset!

Et stigende antal husejere vælger at få gennemgået huset for at se, hvor de kan energioptimere. Det er udsigten til at spare penge på varmeregningen, men også det øgede fokus på CO2-udledning og klimaforandringer, der er årsagen til den store interesse.

Flere virksomheder tilbyder at gennemgå huset for mulige energiforbedringer enten gratis eller mod betaling. Og de danske husejere er vilde med at få tjekket huset! Den øgede interesse skyldes, ifølge Heinz Birk, direktør i Jydsk Tagteknik, at husejerne har fået øjnene op for de store besparelser, der er ved at energioptimere boligen, men også nogle af de andre fordele der følger med.

Flere fordele ved energiforbedringer

I ældre huse forsvinder op mod halvdelen af varmen ud gennem taget. Men også ydervægge og uisolerede gulve koster på varmeregningen. Ved at efterisolere kan husejerne forholdsvist billigt reducere varmeregningen, hvilket både er til gavn for pengepungen og komforten. Men husejerne er også blevet mere beviste om, at et lavt energiforbrug har en positiv effekt på klimaet. Når varmen siver ud af huset, har det stor betydning i det samlede CO2-regnskab, og på den måde bidrager et velisoleret hus til en mindre CO2-udledning.

Bedre indeklima
Energiforbedringer er ikke kun fordelagtige for varmeregningen. Det har også stor betydning for indeklimaet, at huset er korrekt og tilstrækkeligt isoleret. Er det ikke det, kan husejerne opleve kuldebroer, træk, skimmelsvamp og kolde vægge og gulve. Så udover at få en besparelse på varmeregningen, får husejerne også øget komfort og et bedre indeklima, når de energioptimerer huset.

Øger husets værdi

En af de sidegevinster, der ofte følger en energiforbedring, er et løft af husets værdi. Et velisoleret hus med et lavt varmeforbrug er med til at give huset et bedre energimærke. Forbedres husets energimærke bare med et enkelt trin, øges salgsprisen, og samtidig reduceres liggetiden, hvis huset skal sælges. I gennemsnit stiger boligens værdi med 13 pct., hvis boligens energimærke forbedres blot én energiklasse.

Husejere fyrer for gråspurvene

En af de virksomheder, der tilbyder en gennemgang af huset, og oplever en stigende interesse fra husejerne, er Jydsk Tagteknik, der årligt udfører mere end 10.000 Hustjek. Her ser man ofte, at den store synder er en alt for gammel isolering. ”Husejere er slet ikke klar over, at isoleringen mister isoleringsevnen over tid. Mange går i den tro, at deres hus er velisoleret, men ofte fyrer de for gråspurvene”, fortæller Heinz Birk, Jydsk Tagteknik og fortsætter: ”Vi anbefaler at efterisolere loft eller hulmur, hvis isoleringen er blevet for gammel, eller der er under 300 mm loftisolering. Efterisolering er en billig investering med stor effekt, som hurtigt er tjent hjem. Vi ser mange eksempler på, at en efterisolering har tjent sig selv hjem på bare 3 år via besparelser på varmeregningen, når der udnyttes håndværkerfradrag og energitilskud. Og herefter er det ren fortjeneste”.

Hustjek var øjenåbner

Da familien Sand for halvandet år siden købte et hus fra 1974 i Køge, vidste de intet om husets eksisterende isolering, eller om den var tilstrækkelig. Derfor valgte de at få gennemgået huset for at se, om der skulle være nogle energibesparelser at hente. ”Det var virkelig godt at få en grundig gennemgang af vores hus,” fortæller Mathias Sand, og fortsætter: ”Vi blev bl.a. overraskede over, at vores hulmur havde mulighed for mere isolering end gennemsnittet. Vi kommer til at spare mange penge på varmeregningen, når vi får efterisoleret vores hus.”

Benyt en uddannet energivejleder
Det er ikke lige meget, hvem der gennemgår huset for mulige energiforbedringer. Inden man bestiller et tjek af huset, bør man sikre sig, at den, der udfører arbejdet, fx er uddannet Energivejleder ved Teknologisk Institut, der garanterer en korrekt vejledning. Det er også en fordel, hvis der bruges termografikamera - en rigtig sladderhank, der via varmefølsomhed præcist viser, hvor der er varmetab og kuldebroer i huset. Men så er husejerne til gengæld også godt på vej til en varmebesparelse og en reduktion af CO2-udslippet.

Kilde: Sparenergi.dk, Bolius.dk, Villatips.dk

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce